Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου
2022

Doctor Vasiliadis

Η πρόσληψη βάρους της εγκύου

mainp.jpg

Αποδεκτή πρόσληψη βάρους για την έγκυο γυναίκα είναι κατά μέσο όρο τα 6 έως 12 κιλά σε όλη τη διάρκεια της κύησης της. Η αποδεκτή κατανομή βάρους είναι 1-2 κιλά στο πρώτο τρίμηνο, 3-4 κιλά για το δεύτερο τρίμηνο και 4-6 κιλά για το τελευταίο τρίμηνο.


Πέρα από την κατανομή αυτή πρέπει να γνωρίζετε ότι η απότομη αύξηση βάρους είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την εγκυμοσύνη σας και η παρακολούθηση σας πρέπει να είναι σε αυτές τις περιπτώσεις πιο συχνή στον γιατρό σας για τον αποκλεισμό εγκατάστασης προεκλαμψίας.

Για να υπολογίσετε τον ημερήσιο μεταβολισμό σας με βάση το BMI για να πάρετε συμβουλή για το πόσα κιλά θα πρέπει να πάρετε πατήστε εδώ "Πόσα κιλά να πάρω;"

Από την τριαντάχρονη εμπειρία μας στη μαιευτική πράξη, η επικρατούσα άποψη σε πολύ κόσμο ότι «η έγκυος πρέπει να υπερτρέφεται για να μεγαλώσει καλά το μωρό» δεν έχει θέση στη σύγχρονη μαιευτική πράξη. Η διατροφική πρόσληψη της εγκύου πρέπει να είναι διορθωμένη ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) της γυναίκας.

Σε συγκριτικές μελέτες που έγιναν για το όφελος της αυξημένης διατροφή της εγκύου, βρέθηκε ότι οι έγκυες που πήραν πρόσθετες θερμίδες (ενέργεια) στην διατροφή τους με 300-850 θερμίδες/ημέρα με ποσοστό 25% και της ενέργειας να προέρχονται από πρωτεΐνη, βρέθηκε ότι η ενίσχυση της διατροφής της εγκύου έχει σχέση με ελαφρά αύξηση του βάρους γέννησης, καθώς και σημαντική μείωση του κινδύνου των χαμηλού βάρους γέννησης βρεφών (IUGR, σχετικός κίνδυνος [RR]: 0.68, 95% [CI]: 0.56–0.84). Επίσης σε τρεις μελέτες διαπιστώθηκαν σημαντικές μειώσεις στον ενδομήτριο θάνατο (RR: 0,55, 95% CI: 0.31 0.97) και πιθανώς σε νεογνικούς θανάτους (RR: 0.62, 95% CI: 0.37–1.05). (πηγή)

Για να υπολογίσετε την αναγκαία ημερήσια πρόσληψη τροφών σας
πατήστε εδώ

 

© Επιμέλεια ύλης : Μαία Έφη Ξεναρίου