Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου
2022

Doctor Vasiliadis

Θερμά λουτρά, σάουνες και υδρομασάζ

mainp.jpg


Θερμά λουτρά, σάουνες και υδρομασάζ μάλλον θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης επειδή η μητρική έκθεση σε θερμότητα έχει συσχετιστεί με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Σε γενικές γραμμές, η θερμική έκθεση που προκαλεί μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στην έγκυο γυναίκα, απαιτεί μεγαλύτερη διάρκεια της έκθεσης για να προκαλέσει βλάβες, ενώ μια υψηλή και ταχεία αύξηση της θερμοκρασία σώματος απαιτεί πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα της έκθεσης. Το χρονικό διάστημα και το ύψος της θερμικής προσβολής είναι οι βασικοί παράγοντες για την πρόκληση βλάβης στο έμβρυο. Η θερμική έκθεση όταν τα κύτταρα διαιρούνται ταχέως (πρώιμα στάδια της κύησης) είναι εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδος. Κατά τη διάρκεια αυτή το κεντρικό νευρικό σύστημα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην υπερθερμία, με αποτέλεσμα οι βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος να είναι τα πιο συχνά ευρήματα συγγενών ανωμαλιών. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια κρίσιμων αναπτυξιακών σταδίων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συγγενείς βλάβες σε μια ποικιλία άλλων ιστών, όπως η καρδιά, τα νεφρά, τα άκρα, και τα δόντια.

 

Βιβλιογραφικές πηγές :

Agopian AJ, Waller DK, Lupo PJ et al. 2013. A case-control study of maternal bathing habits and risk for birth defects in offspring. Environ Health. 12:88 doi: 10.1186/1476-069X-12-88.

Duong HT, Shahrukh HS, Ramadhani T et al. 2011. Maternal use of hot tub and major structural birth defects. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 91(9): 836-41 doi: 10.1002/bdra.20831.

Hill MA. 2017. Abnormal development - maternal hyperthermia. Embryology. embryology.med.unsw.edu.au.

OTIS. 2010. Hyperthermia and pregnancy. Organisation of Teratology Information Specialists. www.otispregnancy.org.