Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου
2022

Doctor Vasiliadis

Ποτά και Καφές

ΣΥΜΒΟΥΛΗ :

mainp.jpg


Σαν γενικό συμπέρασμα λίγο κρασάκι και καφεδάκι δεν θα ενοχλήσουν το έμβρυο και να τα απολαύσετε χωρίς άγχος.


Οινοπνευματώδη ποτά

Πολλά λέγονται για το λίγο κρασάκι που θα πιεί η έγκυος στη διάρκεια της κύησης της. Αυτό που ισχύει όμως είναι ότι μόνο ο αλκοολισμός με κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος μπορεί να αποβεί τερατογόνος για το έμβρυο.

Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι «το σύνδρομο εμβρυϊκού αλκοολισμού» εκδηλώνεται με προγεννητική και μεταγεννητική καθυστέρηση της ανάπτυξης, δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, νοητική καθυστέρηση και κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες όπως μικροκεφαλία, μικροφθαλμία ή βραχείες βλεφαρικές σχισμές, λεπτό άνω χείλος, μεσοπροσωπική υποπλασία και μη διακριτό φίλτρο.

Τα νευρολογικά προβλήματα σε παιδιά με σύνδρομο από λήψη αλκοόλ περιλαμβάνουν κάποιου βαθμού έλλειμμα του δείκτη ευφυΐας, μειωμένη προσοχή, μειωμένη επιδεξιότητα λεπτών κινήσεων και διαταραχή της ομιλίας. Τα νεογνά που έχουν εκτεθεί προγεννητικά στο αλκοόλ, τα οποία είναι προσβεβλημένα, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια του συνδρόμου από λήψη αλκοόλ θεωρείται ότι εμφανίζουν τις εμβρυικές επιδράσεις του αλκοόλ. Οι επιδράσεις αυτές κυμαίνονται από διαταραχές της μάθησης και της συμπεριφοράς έως διαταραχές του λόγου ή της γλώσσας και υπερκινητικότητα. Ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων παρατηρούνται στα κορίτσια αλκοολικών μητέρων. (για την πηγή πατήστε εδώ)

Καφές

Για τον καφέ δεν υπάρχει βιβλιογραφική αναφορά για βλαπτική δράση στο έμβρυο (για την πηγή πατήστε εδώ).

Ωστόσο, αποδεκτά ημερήσια όρια είναι η πρόσληψη έως 200mg καφεΐνης την ημέρα. Για την πληροφόρηση σας, ένα κουτάλι του καφέ γεμάτο περιέχει περί τα 50 έως 70mg καφεϊνης ανάλογα με το είδος του καφέ. Τσάι, κακάο και καφές έχουν όμοιες ουσίες της καφεΐνης (θεοφυλλίνη και θεοβρωμίνη). Εάν πίνετε καφέ έξω από το σπίτι σας προσέξτε την δόση που χρησιμοποιούν στην παρασκευή του τα διάφορα κέντρα παρασκευής καφέ.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η καφεΐνη περνά τον πλακούντα και φθάνει στο έμβρυο. Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος προς τον πλακούντα, με αρνητικές επιτώσεις για το έμβρυο. Επίσης, η κατανάλωση υψηλών επιπέδων καφεΐνης μπορεί να μειώσει ελαφρά το βάρος γέννησης ενός εμβρύου. Τα νεογνά γυναικών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης (περισσότερο από 500mg ανά μέρα) είναι πιο πιθανό να έχουν ταχύτερη αναπνοή, ταχυκαρδία και να κοιμούνται λιγότερο κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους.

Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενήμερες για τα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, ώστε να μπορούν να περιορίσουν τη ποσότητα πρόσληψής της όταν είναι έγκυες ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες. Επίσης και σε ορισμένα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη για γεύση, όπως είναι το σιρόπι σοκολάτας, το γιαούρτι, το παγωτό και το ζεστό κακάο. Το ποσό της καφεΐνης στα τρόφιμα και ποτά ποικίλλει. Παρ’ όλα αυτά σημασία έχει η μάρκα του καφέ ή το τσάι, τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται το προϊόν, το είδος των κόκκων ή φύλλων που χρησιμοποιούνται επηρεάζουν την περιεκτικότητα της καφεΐνης. Γενικά, ο καφές περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης, και η σοκολάτα την χαμηλότερη ποσότητα.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ  

Mg ΚΑΦΕΪΝΗΣ
(κατά μέσον όρο)

Καφές

50-70mg / φλιτζάνι

Τσάι

25 – 40 mg / φλιτζάνι

Αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη (cola κτλ.)

37mg / ποτήρι

Ζεστό κακάο

8-12mg / φλιτζάνι

Σοκολάτα σε ρόφημα

5-8mg / φλιτζάνι

Μαύρη σοκολάτα

30mg / 1 ½ γραμμή

Σιρόπι σοκολάτας

3mg

Παγωτό/γιαούρτι με γεύση καφέ

2mg / ½ φλιτζάνι

 

©  Δρ Θεόδωρος Ξεν. Βασιλειάδης