Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου
2022

Doctor Vasiliadis

Κάπνισμα

mainp.jpg

Είναι πλέον βέβαιο ότι τι κάπνισμα στην εγκυμοσύνη έχει βλαπτική επίδραση στο έμβρυο. O αριθμός σιγαρέτων που είναι δυνατό να καταναλώνονται από την έγκυο που ήταν καπνίστρια πριν μείνει έγκυος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 (τρία) την ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το έμβρυο να γεννηθεί πρόωρα, να παρουσιάσει ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του μέσα στη μήτρα ή να συμβεί πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα με όλες τις σοβαρές συνέπειες για αυτό και την έγκυο.

Επίσης υπάρχουν μελέτες που σχετίζουν την νικοτίνη με αιφνίδιους θανάτους της βρεφικής ηλικίας και με διαταραχές της παιδικής συμπεριφοράς.Σε πρόσφατες μελέτες έχει βρεθεί ότι 5,3% έως 7,7% των πρόωρων τοκετών, το 13,1-19,0% των χαμηλού βάρους γέννησης νεογνών, το 23,2-33,6% των αιφνίδιων νεογνικών και βρεφικών θανάτων και 5.0-7,3% των θανάτων που σχετίζονται με την προωρότητα ότι συνδέονται με το κάπνισμα στην κύηση. (πηγή)

Και ... ποτέ μη ξεχνάτε ! Αν ο άντρας σας καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα μέσα στο σπίτι, εσείς έμμεσα έχετε καπνίσει 3 τουλάχιστον τσιγάρα αναπνέοντας τον αέρα. (πηγή)

Μελέτες έχουν δείξει ότι η επίδραση του καπνίσματος για την εμβρυϊκή ανάπτυξη είναι πλέον αισθητή κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης και ότι οι γυναίκες που σταματούν το κάπνισμα πριν από το τρίτο τρίμηνο δεν είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για γέννηση νεογνού χαμηλού βάρους, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Η διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη, έχει δείξει ότι βελτιώνει το βάρος και το μήκος γέννησης του νεογνού, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί 40% μείωση των περιπτώσεων καθυστέρησης εμβρυικής ανάπτυξης, εάν το κάπνισμα διακοπεί πλήρως. Διάφορες ανησυχίες όπως για το βάρος και για την αύξηση του βάρους φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τη διακοπή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής κατάθλιψης φαίνεται να σχετίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη

 

©  Δρ Θεόδωρος Ξεν. Βασιλειάδης