Κυριακή
24 Οκτωβρίου
2021

Doctor Vasiliadis

Σπιράλ, ή ενδομητρικό σπείραμα (IUD)

© Δρ Θεόδωρος Ξεν. Βασιλειάδης

To σπιράλ, ή ενδομητρικό σπείραμα (IUD, Intrauterine device) είναι μία μικρή, εύκαμπτη συσκευή σχήματος «Τ» (δες εικόνες) που εμφυτεύεται στη μήτρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το σπιράλ είναι η πιο δημοφιλής μορφή αντισύλληψης που παρέχει αναστρέψιμο έλεγχο των γεννήσεων με κατ 'εκτίμηση 150 εκατομμύρια χρήστες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δημοτικότητα του IUD είναι αυξανόμενη και αποτελεί περίπου το 10,4% των αντισυλληπτικών μεθόδων που συστήνονται από τους γιατρούς.

Το σπιράλ  αποτελεί πιο βολική και αποτελεσματική λύση για την γυναίκα σε σχέση με τα από του στόματος αντισυλληπτικά, επειδή αφενός μεν δεν χρειάζεται να μεριμνά για την καθημερινή λήψη  χαπιού, αφετέρου δε αποφεύγει τις ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες και τις προφυλάξεις  από τη λήψη χαπιού.

Από του στόματος αντισυλληπτικά έχουν ένα ποσοστό αποτυχίας που κυμαίνεται από 0,3 έως 3% με σπάνιες αναφορές και για υψηλότερα ποσοστά, επειδή δεν λαμβάνονται τέλεια, ενώ το σπιράλ έχει ένα ποσοστό αποτυχίας  λιγότερο από 1 τοις εκατό.

Τα ποσοστά αποτυχίας κυμαίνονται μεταξύ 0,3 και 0,8%

Παρόλο που αυτή η ενδομητρική συσκευή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, σπάνια μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν επικίνδυνες, απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες όπως η διάτρηση της μήτρας, η φλεγμονώδης  νόσος της πυέλου και η έκτοπη κύηση (εξωμήτριο). Η συσκευή μπορεί επίσης να μετακινηθεί αυθόρμητα από τη μήτρα και να ενσωματωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το τοίχωμα της μήτρας ή στην κοιλιά, απαιτώντας δύσκολη επέμβαση για την αφαίρεση.

Λόγω της πιθανότητας πυελικής φλεγμονής με αποτέλεσμα να επηρεάσει τις σάλπιγγες και το ενδομήτριο, το σπιράλ από δεν συστήνεται σε άτοκες γυναίκες, ενώ αποτελεί μια αρκετά αξιόπιστη μέθοδο για την γυναίκα που έχει γεννήσει και έχει ανάγκη από κάποια μέθοδο αντισύλληψης.

Παρενέργειες

Α) Υπερμηνόρροια ή ενδιάμεση στον κύκλο κολπική αιμόρροια

Β) Πυελικός πόνος, ιδίως τις πρώτες εβδομάδες από την τοποθέτηση

Γ) Πυελική φλεγμονή ή φλεγμονή της μήτρας

Δ) Μετακίνηση θέσης με ή χωρίς διάτρηση μήτρας

 

facebook.png

©Δρ Θεόδωρος Ξεν. Βασιλειάδης