Δευτέρα
27 Σεπτέμβριος
2021

Doctor Vasiliadis

Γιαούρτι και μύκητες ; Η χρήση του στην κολπίτιδα

Υπό Δρ Θεοδώρου Ξεν. Βασιλειάδη, Μαιευτήρα Γυναικολόγου

Το 1973-74 μπήκα στην ιατρική κοινότητα.   Χρονιά αλλαγής.   Χρόνια λογικής.

Εδώ και 40 χρόνια ασχολήθηκα με τα διάφορα προβλήματα του ανθρώπου. Τα τελευταία 30 χρόνια ασχολήθηκα μόνο με τη γυναίκα. Περισσότερες από 20,000 γυναίκες άκουσαν τη γνώμη μου, καλώς ή κακώς. Και ήρθαν τα νέα χρόνια. Η νέα τάξη πραγμάτων. Και οι νέες απόψεις. Και φαίνεται ότι πολλά αλλοιώθηκαν…

Άκουσα σπάνια και τώρα ακούω καθημερινά τις παρακάτω προτάσεις :

« Ο γιατρός μου, μου είπε να φάω γιαούρτι για να μη κάνω μύκητες »

« Ο φαρμακοποιός μου, μου είπε να φάω γιαούρτι για να μη κάνω μύκητες »

« Έφαγα γιαούρτι για να μη κάνω μύκητες »

« Γιατί κάνω μύκητες αφού έφαγα γιαούρτι; »

Και πέρα από την αντίδραση που μου βγήκε σε κάθε άκουσμα τους, μου ήρθε και η εύλογη απορία…

1.    Που βρήκαν τις σχετικές μελέτες στη βιβλιογραφία αυτοί που επικαλούνται τη γνώση;

2.    Που βρήκαν την εμπειρία αυτοί που επικαλούνται τη γνώμη;

3.    Ποίοι δάσκαλοι στο παρελθόν μετέφεραν την γνώση στους μαθητές τους;

Και έψαξα.. και διάβασα… και  έγραψα…

A.  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1. Αυτοί που επικαλούνται τη γνώση μου θυμίζουν αυτούς στους οποίους αναφέρεται ο Ιπποκράτης στο σύγγραμμα του «Περί  Ιερής Νούσου»  που σύστηναν στους ασθενείς τους να μη σταυρώνουν τα πόδια τους, όπως επέμενε και η γιαγιά μου, για να μη τους βρει το κακό (βλέπε παρακάτω στα Ιπποκρατικά).

2. Η εμπειρία είναι συνάρτηση χρόνου και πλήθους αντικειμένου. Σ΄αυτό το σημείο τους δικαιολογώ. Θα ωριμάσουν.

3. Οι παλιοί δάσκαλοι κάτι ήξεραν από την εμπειρία τους. Το 1927 ανακαλύφθηκε το πρώτο αντιβιοτικό, η πενικιλίνη. Στην προ αντιβιοτικών εποχή λοιπόν και στην Ελλάδα που τα παιδιά πήγαιναν στο σχολιό τους χωρίς παπούτσια, οι τότε γυναικολόγοι, δάσκαλοι μας,  μη έχοντας ιδιαίτερα θεραπευτικά μέσα, συνέστηναν στις γυναίκες να κάνουν κολπικές πλύσεις με ζωντανό γιαούρτι για να αντιμετωπίσουν την βακτηριδιακή κολπίτιδα, τεχνική που ακόμη και σήμερα απετέλεσε αντικείμενο έρευνας. Τονίζω, να βάλουν γιαούρτι, όχι να φάνε γιαούρτι..! με την αναφορά να γίνεται μόνο και μόνο για το ζωντανό γιαούρτι.

Το «φάγε» γιαούρτι είναι η παραφθορά του «βάλε» μέσα στο χρόνο..!
και αφορά την βακτηριδιακή κυρίως κολπίτιδα.

Και το γιαούρτι, αφορά το γιαούρτι της γιαγιάς, με ζωντανούς γαλακτοβάκιλλους,
ΟΧΙ το βιομηχανικό γιαούρτι του σήμερα που περνά από θερμική επεξεργασία.

Β. Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

1. ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Οι Raul Colodner και συν. το 2003 μελέτησαν την έλλειψη γαλακτοβάκιλου στον κόλπο της εμμηνοπαυσιακής γυναίκας που προκαλείται λόγω της ανεπάρκειας οιστρογόνων και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βακτηριουρίας. Εξετάστηκε η χρήση του γαλακτοβάκιλου για την πρόληψη των λοιμώξεων του γεννητικού και του ουροποιητικού συστήματος  χρησιμοποιώντας προβιοτικά στελέχη. Χορηγήθηκε από το στόμα μία ή δύο δόσεις από γιαούρτι την ημέρα για ένα μήνα. Στο το τέλος της μελέτης μόνο τέσσερις γυναίκες (9,5%) είχαν βελτιώσει το πληθυσμό γαλακτοβάκιλου στον κόλπο τους, σε ένα πολύ χαμηλό αριθμό βακτηρίων, σε αντίθεση με το γαστρεντερικό όπου βελτίωση παρατηρήθηκε σε 33 γυναίκες  (78,6%). Και συμπεραίνουν ότι τα προβιοτικά από του στόματος δεν πρέπει να θεωρούνται ως βελτιωτικά της γεννητικής χλωρίδας. (πηγή)

Στην παρακάτω γραφική απεικονίζονται τα ποσοστά της παραπάνω μελέτης αποκατάστασης της κολπικής και της εντερικής χλωρίδας σε ελαφρό, μέτριο και ικανό βαθμό (βαθμός 1,2 και 3 αντίστοιχα) σε δύο ομάδες γυναικών, Α) Ομάδα 1, αυτή που έλαβε 100ml γιαουρτιού με συγκέντρωση 10^9 Lactobacillus rhamnosus GG και Β) Ομάδα 2, αυτή που έλαβε 200ml γιαουρτιού την ημέρα σε δύο ημερήσιες δόσεις και για ένα μήνα.

aurt2.jpg

Ο Parent D. και οι συνεργάτες του το 1996 μελέτησε την αποτελεσματικότητα της τοπικής θεραπείας με την τοποθέτηση κολπικών δισκίων που περιείχαν γαλακτοβάκιλους του γένους acidophilus που παράγουν H2O2 και οιστριόλη 0,03 mg για την αντιμετώπιση της βακτηριδιακής κολπίτιδας από Gardenerella vaginalis 32 γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και βρήκε να υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων κολπίτιδας στο 77% των περιπτώσεων. (πηγή)

Ο Falagas ME. με τους συνεργάτες του το 2007 σε μελέτη ανασκόπησης της υπάρχουσας βιβλιογραφίας συμπέρανε ότι παρόλο που τα διαθέσιμα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χρήσης της θεραπείας υποκατάστασης του γαλακτοβάκιλου για τη θεραπεία της  μικροβιακής κολπίτιδας, ως επί το πλείστον είναι αποτελεσματική, δεν μπορεί ακόμη να εξαχθεί το συμπέρασμα οριστικά ότι τα προβιοτικά προϊόντα είναι χρήσιμα για το σκοπό αυτό. (πηγή)

Οι Abiola C Senok και συν. Το 2009, μελέτησαν την σημασία της αντικατάστασης της έλλειψης γαλακτοβάκιλου του κόλπου χρησιμοποιώντας τα προβιοτικά στελέχη ως μια προσέγγιση θεραπείας της βακτηριδιακής κολπίτιδας. Η τρέχουσα έρευνα δεν παρέχει αποδεικτικά στοιχεία ότι τα προβιοτικά προϊόντα είναι ανώτερα από την δράση των αντιβιοτικών στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας. Επιπλέον, υπάρχουν ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να συστήσει κάποιος  τη χρήση των προβιοτικών είτε πριν, κατά ή μετά την αντιβίωση ως μέσο για την εξασφάλιση επιτυχούς θεραπείας  ή την μείωση της επανεμφάνισης. (πηγή)

Οι Xia Zhou και συν. Το 2009 απέδειξαν ότι η κολπική μυκητίαση δεν αναστέλλεται με τον εμπλουτισμό της κολπικής χλωρίδας με προβιοτικά.(πηγή)

2. ΤΟ ΓΙAΟΥΡΤΙ

Το γιαούρτι είναι ένα παράγωγο γάλακτος και ένα από τα περισσότερο ωφέλημα τρόφιμα για τον άνθρωπο. Πέρα από τις σε λογικό μέτρο θερμίδες που προσφέρει, περιέχει όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά όπως  οι υδατάνθρακες (σάκχαρα), οι πρωτεΐνες (λευκώματα), τα λίπη και τα ανόργανα άλατα. Σε κάθε γραμμάριο γιαουρτιού περιέχονται επίσης πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια γαλακτοβάκιλοι με αποδειχθείσα αντισηπτική δράση.

Η μέση περιεκτικότητα των παραπάνω ουσιών στο γάλα βρέθηκε να είναι:

 • 4% Καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος)
 • 0,98% Αλβουμίνη
 • 0,75% Λευκωματόζη και πεπτόνη
 • 2,4% Λακτόζη (σάκχαρο από γαλακτόζη και γλυκόζη)
 • 3,5% Λίπος
 • 1,38% Χλωριούχο νάτριο
 • 2,5% έως 6,5% Γαλακτικό οξύ
 • 0,2% Αλκοόλη
 • 100.000.000 γαλακτοβάκιλοι / 1 γραμμάριο

Το γιαούρτι ως αποτέλεσμα της ζύμωσης που υφίσταται από τους γαλακτοβάκιλλους βοηθά τον άνθρωπο στην πέψη με τους παρακάτω μηχανισμούς :

 1. τη χημική διάσπαση της λακτόζης,
 2. την διάσπαση των πρωτεϊνών του γάλακτος σε πεπτόνη και λευκωματόζη οι οποίες βοηθούν στην πέψη των τροφών αλλά και διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου, τα οποία εκτός από την εύκολη πέψη τους διεγείρουν τις ηπατικές και εντερικές εκκρίσεις,
 3. από τον μεταβολισμό του γαλακτοβάκιλου παράγεται μια μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέως το οποίο δρα ως βοήθημα στην λειτουργία της πέψης αλλά και λειτουργεί σαν αντισηπτικό του πεπτικού σωλήνα καθώς επίσης παράγονται και μικρές ποσότητες αλκοόλης  και καρβονικού οξέως τα οποία ενεργούν ως τονικά στα νεύρα του πεπτικού σωλήνα,
 4. ως το περισσότερα σημαντικό παράγοντα, προσθέτει εκατομμύρια γαλακτοβάκιλλους και διορθώνει την διαταραγμένη φυσική χλωρίδα του εντέρου.

Στις πιο σύγχρονες απόψεις, το γιαούρτι θεωρείται ευεργετικό για την υγεία του ανθρώπου επειδή φέρει αυτά τα βακτήρια. Τα προβιοτικά, που προέρχεται από την ελληνική λέξη έννοια «για τη ζωή», θεωρούνται ότι είναι ευεργετικά για την υγεία μας και κυρίως για την εντερική λειτουργία, την τόνωση του ανοσοποιητικού, την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνων και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. (πηγή)

Οι γαλακτοβάκιλοι στο γιαούρτι, με την διαδικασία της ζύμωσης παράγουν το ισχυρό γαλακτικό οξύ που βοηθά στη διάσπαση των τροφών και ειδικά σε αυτούς που έχουν διαταραχή της εντερικής χλωρίδας (δυσεντερία).  Κατά την διαδικασία της ζύμωσης γίνεται μετατροπή μιας ή περισσοτέρων οργανικών ενώσεων, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες, σε ένα οξύ ή μια αλκοόλη. Κατά συνέπεια, θεραπεία διατροφής με γιαούρτι κατά καιρούς έχει προταθεί και αναφέρεται ειδικά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος που σχετίζονται με λοίμωξη των εντέρων, δυσκοιλιότητα, δυσεντερία, τη φυματίωση και την διάρροια. Το γιαούρτι, επίσης, είναι ιδιαίτερα επωφελές σε ασθένειες που παράγονται από τοξίκωση, στον διαβήτη, στις ρευματικές ασθένειες και στις δυσπεπτικές διαταραχές. Επίσης τα όξινα γάλατα προτείνονται για την αντιμετώπιση της γαστρικής αχυλίας και του γαστρικού έλκους, της χολοκυστίτιδας, του εντερικού μετεωρισμού, της διάρροιας και στην κολίτιδα.

Στην Ανατολή, το γιαούρτι είναι η θεραπεία που συνήθως προτείνουν οι ιατροί και χρησιμοποιούνται εκτενώς από οικογένειες για να καταπολεμήσουν τις συχνές επιδημίες της δυσεντερίας. Είναι επιστημονικά γνωστό ότι ο βάκιλος της δυσεντερίας είναι πολύ ευαίσθητος σε οξύ και πεθαίνει σε σύντομο χρόνο όταν έρχεται σε επαφή με 1% γαλακτικού οξέως, ενώ οι γαλακτοβάκιλοι στο γιαούρτι παράγουν 3% γαλακτικού οξέως. (πηγή)

3. Ο ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Με την υπάρχουσα γνώση, είναι γνωστά τα παρακάτω :

α) Στον στείρο κόλπο του νεογέννητου κοριτσιού οι πρώτοι άποικοι μικροοργανισμοί ενοφθαλμίζονται από τα κόπρανα του ιδίου και από τα χέρια αυτού που το περιποιείται. Από τα κοινά είδη που αποικούν τον κόλπο ο οποίος είναι πλούσιος σε ορμονική υποστήριξη κατά την γέννηση, προαιρετικά επικρατούν οι γαλακτοβάκιλοι.

β) Ο κόλπος της γυναίκας επηρεάζεται από τα οιστρογόνα, γυναικεία ορμόνη σχετική με τον μηχανισμό ωορρηξίας, η οποία προκαλεί ωριμότητα στο κολπικό επιθήλιο και την έκκριση σακχάρων στο κολπικό έκκριμα τα οποία διασπόνται από τον γαλακτοβάκιλο σε γαλακτικό οξύ.

γ) Στον κόλπο της αναπαραγωγικής ηλικίας επικρατεί ο γαλακτοβάκιλος αλλά και διφθεροειδείς αναερόβιες μορφές οι οποίες περιλαμβάνουν Gardnerella vaginalis, όπως και με   απλή συνύπαρξη πολλών άλλων αερόβιων, όπως coagulase-αρνητικοί σταφυλόκοκκοι, escherichia coli, μη αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι κ.ά. αλλά και το γένος των μυκήτων με επικράτηση του γένους Candida albicans. (πηγή)

δ) Το pH του φυσιολογικού κόλπου κυμαίνεται μεταξύ 4,0 έως 4,7 χάρη στην παραγωγή γαλακτικού οξέως από την ζύμωση των σακχάρων, σε αντίθεση με τις μικροβιακές κολπίτιδες όπου υπάρχει αύξηση με το pH είναι 4,5 έως 6,0 και ιδίως στην τριχομονάδωση που βρίσκεται μεταξύ 5,0 και 6,0.

ε) Ένα εντερικό είδος γαλακτοβάκιλου έχει αποδειχθεί να αναχαιτίζει μια μεγάλη ποικιλία από  αερόβιους μικροοργανισμούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα κολοβακτηρίδια, κλωστηρίδια, βακτηριοειδή, σταφυλόκοκκοι και στρεπτόκοκκοι και εντεροβακτηριοειδή.

στ) Ορισμένα είδη από γαλακτοβάκιλους χρησιμοποιούν τις φλαβοπρωτεΐνες για την τελική οξείδωση και παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2) και διαπιστώθηκε ότι η απουσία του υπεροξειδίου του υδρογόνου που παράγουν ήταν παράγοντας κινδύνου για μετέπειτα ανάπτυξη αναερόβιας κολπίτιδας.

ζ) Η τοποθέτηση κολπικής γέλης που περιέχει γαλακτικό οξύ και προβιοτικά για την ανάπτυξη γαλακτοβάκιλων στον κόλπο με όξινο pH 3,5 έως 3,8 δείχνει από μελέτες να είναι θεραπευτικό στην βακτηριδιακή κολπίτιδα το ίδιο αποτελεσματική με την χορήγηση μετρονιδαζόλης για μία εβδομάδα. (πηγή)

4. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :

1. Κάντε κολπική πλύση με ζωντανό γιαούρτι. Η κολπική πλύση με ζωντανό γιαούρτι 10ml την ημέρα για 7 μέρες και επανάληψη σε 1 εβδομάδα φαίνεται να προστατεύει από την βακτηριδιακή κολπίτιδα στο 85% (πηγή) έως  90% (πηγή) των περιπτώσεων. Επίσης τα μικτά προϊόντα εμπορίου κολπικής χρήσης με όξινο pH και προβιοτικά φαίνεται να προστατεύουν όμοια από την βακτηριδιακή κολπίτιδα, τα οποία και πρόσφατα προσφέρονται στην Ελληνική αγορά. (πηγή)
Για περισσότερα περί κολπικών πλύσεων πάτα εδώ.

2. Μην ελπίζεται να βρείτε λύση για την κολπίτιδα τρώγοντας γιαούρτι. Φάτε γιαούρτι όταν θέλετε να προστατεύσετε το έντερο σας. Ο τρόπος ζωής με την καθημερινή βρώση γιαουρτιού είναι μια καλή συνήθεια.

3. Διαλέξτε γιαούρτια παραδοσιακά και τοπικών παραγωγών χωρίς επεξεργασία συντήρησης, ή τουλάχιστον εμπορίου με την ένδειξη «ζωντανό», αυτά που ξινίζουν εύκολα, ως απόδειξη ότι έχουν ζωντανούς γαλακτοβάκιλλους. Είναι γνωστό ότι στη μαζική παραγωγή τα περισσότερα είδη έχουν επεξεργαστεί θερμικά αφού έχει προηγηθεί η καλλιέργεια προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια ζωής των και να μειώσει το φυσικό ξινό, διαδικασία που αδρανοποιεί τα βακτηρίδια. Και μην ξεχνάτε, όσο φρέσκο είναι το γιαούρτι, τόσο περισσότερο ζωντανούς γαλακτοβάκιλλους έχει. (βλέπε γενικευμένο σχέδιο HACCP, Πανεπιστημείου Πειραιά, σελ. 42).


Γ.  (τέλος)  ΤΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΑ

Όπως γνωρίζετε, ο Ιπποκράτης ήταν Κώος Έλληνας γιατρός  που έζησε μεταξύ  460 π.Χ.- 360 π.Χ. Τα έργα που αποτελούν την Ιπποκράτειο Συλλογή είναι 59 και γράφτηκαν μεταξύ του 440-340 π.Χ. και είναι τα αρχαιότερα συγγράμματα επιστημονικής ιατρικής. Χωρίζονται σε τομείς. Στην «Ειδική Νοσολογία» περιλαμβάνεται το σύγγραμμα του «ΠΕΡΙ ΙΕΡΗΣ ΝΟΥΣΟΥ», δηλαδή τις απόψεις του για τα «ιερά νοσήματα» της εποχής.

Πόσες φορές ακούσαμε όλοι  την άποψη-προτροπή  «μη σταυρώνεις τα πόδια σου». Και πολλοί συμφωνήσαμε για να μη συμβεί το κακό. Δεν σκεφτήκαμε ή δεν αναρωτηθήκαμε ή δεν θελήσαμε να αναρωτηθούμε ποια είναι ή βάση αυτής της άποψης, ίσως για να μη προσβάλλουμε την άποψη αυτού που την λέει, ή επειδή μας αρέσει να δεχόμαστε τα πράγματα ως έχουν.

Η πηγή βρίσκεται στα προ του Ιπποκράτη χρόνια, στα χρόνια των ιατρών-μάγων και την κρίση του την παρουσιάζει ο Ιπποκράτης στο σύγγραμμα του «Περί Ιερής Νούσου». Σας παραθέτω μέρος του αρχαίου κειμένου και την ελεύθερη  απόδοση του;

«μηδε εν αιγειω κατακεισθαι δερματι μηδε φορειν, μηδε ποδα επι ποδα εχειν, μηδε χειρα επι χειρι (παντα γαρ ταυτα κωλυματα ειναι) . Ταυτα δε του θειου εινεκα προστιθεασιν, ως πλεον τε ειδοτες, και αλλας προφασιας λεγοντες, όπως ει μεν υγιης γενοιτο, αυτων η δοξα ειη και η δεξιοτης,ει δε αποθαναοι, εν ασφαλει καθισταιντο αυτων αι απολογιαι και εχοιεν προφασιν ως ουδεν αιτιοι εισιν, αλλ΄οι θεοι.»

Ο Ιπποκράτης εδώ μέμφεται του παλαιότερους από αυτόν ιατρούς που ασκούσαν ιατρική εν είδος μαγείας και σύστηναν στους ασθενείς τους να μη φορούν μαύρα ρούχα και προβιά κατσίκας, ούτε να ξαπλώνουν πάνω σε αυτά αλλά και να μη σταυρώνουν τα πόδια τους και τα χέρια τους γιατί αυτά θα ήταν εμπόδια στη θεραπεία που τους έδιδαν και είχε σχέση με το θείο γεγονός. Ο απώτερος σκοπός της πράξης τους ήταν, αν ο ασθενής γινόταν καλά οι ιατροί είχαν και την δόξα και την τιμή  της επιτυχίας της θεραπείας και αν πάλι ο ασθενής δεν πήγαινε καλά και πέθαινε, με ασφάλεια ισχυρίζονταν ότι αυτοί δεν είχαν την ευθύνη, αλλά τους τιμώρησε το θείο γιατί δεν εφάρμοσαν τις παραπάνω ιερές οδηγίες τους.

Πέρασαν 2,500 χρόνια, 25 αιώνες …

και όμως ακόμη το ακούμε… «μη σταυρώνεις τα πόδια σου» !

© Δρ Θεόδ.Ξ.Βασιλειάδης
CDR013H

Υπό Δρ Θεοδώρου Ξεν. Βασιλειάδη, Μαιευτήρα Γυναικολόγου
Το 1974 μπήκα στην ιατρική κοινότητα.
Χρονιά αλλαγής. Χρόνια λογικής.
Εδώ και 36 χρόνια ασχολήθηκα με τα διάφορα προβλήματα του ανθρώπου. Τα τελευταία 25 χρόνια ασχολήθηκα μόνο με τη γυναίκα. Περίπου 20,000 γυναίκες άκουσαν τη γνώμη μου, καλώς ή κακώς.
Και ήρθαν τα νέα χρόνια. Η νέα τάξη πραγμάτων.
Και οι νέες απόψεις. Και φαίνεται ότι πολλά αλλοιώθηκαν…
Άκουσα σπάνια και τώρα ακούω καθημερινά τις παρακάτω προτάσεις :
« Ο γιατρός μου, μου είπε να φάω γιαούρτι για να μη κάνω μύκητες »
« Ο φαρμακοποιός μου, μου είπε να φάω γιαούρτι για να μη κάνω μύκητες »
« Έφαγα γιαούρτι για να μη κάνω μύκητες »
« Γιατί κάνω μύκητες αφού έφαγα γιαούρτι; »
Και πέρα από την αντίδραση που μου βγήκε σε κάθε άκουσμα τους, μου ήρθε και η εύλογη απορία…
1. Που βρήκαν τις σχετικές μελέτες στη βιβλιογραφία αυτοί που επικαλούνται τη γνώση;
2. Που βρήκαν την εμπειρία αυτοί που επικαλούνται τη γνώμη;
3. Ποίοι δάσκαλοι στο παρελθόν μετέφεραν την γνώση στους μαθητές τους;
Και έψαξα.. και διάβασα… και  έγραψα…
A.  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1. Αυτοί που επικαλούνται τη γνώση μου θυμίζουν αυτούς στους οποίους αναφέρεται ο Ιπποκράτης στο σύγγραμμα του «Περί  Ιερής Νούσου»  που σύστηναν στους ασθενείς τους να μη σταυρώνουν τα πόδια τους, όπως επέμενε και η γιαγιά μου, για να μη τους βρει το κακό (βλέπε παρακάτω στα Ιπποκρατικά).
2. Η εμπειρία είναι συνάρτηση χρόνου και πλήθους αντικειμένου. Σ΄αυτό το σημείο τους δικαιολογώ. Θα ωριμάσουν.
3. Οι παλιοί δάσκαλοι κάτι ήξεραν από την εμπειρία τους. Το 1927 ανακαλύφθηκε το πρώτο αντιβιοτικό, η πενικιλίνη. Στην προ αντιβιοτικών εποχή λοιπόν και στην Ελλάδα που τα παιδιά πήγαιναν στο σχολιό τους χωρίς παπούτσια, οι τότε γυναικολόγοι, δάσκαλοι μας,  μη έχοντας ιδιαίτερα θεραπευτικά μέσα, συνέστηναν στις γυναίκες να κάνουν κολπικές πλύσεις με ζωντανό γιαούρτι για να αντιμετωπίσουν την βακτηριδιακή κολπίτιδα, τεχνική που ακόμη και σήμερα απετέλεσε αντικείμενο έρευνας. Τονίζω, να βάλουν γιαούρτι, όχι να φάνε γιαούρτι..! με την αναφορά να γίνεται μόνο και μόνο για το ζωντανό γιαούρτι.
Το «φάγε» γιαούρτι είναι η παραφθορά του «βάλε» μέσα στο χρόνο..! και αφορά την βακτηριδιακή κυρίως κολπίτιδα.
.
Β. Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
1. ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
Οι Raul Colodner και συν. το 2003 μελέτησαν την έλλειψη γαλακτοβάκιλου στον κόλπο της εμμηνοπαυσιακής γυναίκας που προκαλείται λόγω της ανεπάρκειας οιστρογόνων και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βακτηριουρίας. Εξετάστηκε η χρήση του γαλακτοβάκιλου για την πρόληψη των λοιμώξεων του γεννητικού και του ουροποιητικού συστήματος  χρησιμοποιώντας προβιοτικά στελέχη. Χορηγήθηκε από το στόμα μία ή δύο δόσεις από γιαούρτι την ημέρα για ένα μήνα. Στο το τέλος της μελέτης μόνο τέσσερις γυναίκες (9,5%) είχαν βελτιώσει το πληθυσμό γαλακτοβάκιλου στον κόλπο τους, σε ένα πολύ χαμηλό αριθμό βακτηρίων, σε αντίθεση με το γαστρεντερικό όπου βελτίωση παρατηρήθηκε σε 33 γυναίκες  (78,6%). Και συμπεραίνουν ότι τα προβιοτικά από του στόματος δεν πρέπει να θεωρούνται ως βελτιωτικά της γεννητικής χλωρίδας. (πηγή)
Στην παρακάτω γραφική απεικονίζονται τα ποσοστά της παραπάνω μελέτης αποκατάστασης της κολπικής και της εντερικής χλωρίδας σε ελαφρό, μέτριο και ικανό βαθμό (βαθμός 1,2 και 3 αντίστοιχα) σε δύο ομάδες γυναικών, Α) Ομάδα 1, αυτή που έλαβε 100ml γιαουρτιού με συγκέντρωση 10^9 Lactobacillus rhamnosus GG και Β) Ομάδα 2, αυτή που έλαβε 200ml γιαουρτιού την ημέρα σε δύο ημερήσιες δόσεις και για ένα μήνα.
.aurt2.jpg
Ο Parent D. και οι συνεργάτες του το 1996 μελέτησε την αποτελεσματικότητα της τοπικής θεραπείας με την τοποθέτηση κολπικών δισκίων που περιείχαν γαλακτοβάκιλους του γένους acidophilus που παράγουν H2O2 και οιστριόλη 0,03 mg για την αντιμετώπιση της βακτηριδιακής κολπίτιδας από Gardenerella vaginalis 32 γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και βρήκε να υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων κολπίτιδας στο 77% των περιπτώσεων. (πηγή)
Ο Falagas ME. με τους συνεργάτες του το 2007 σε μελέτη ανασκόπησης της υπάρχουσας βιβλιογραφίας συμπέρανε ότι παρόλο που τα διαθέσιμα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χρήσης της θεραπείας υποκατάστασης του γαλακτοβάκιλου για τη θεραπεία της  μικροβιακής κολπίτιδας, ως επί το πλείστον είναι αποτελεσματική, δεν μπορεί ακόμη να εξαχθεί το συμπέρασμα οριστικά ότι τα προβιοτικά προϊόντα είναι χρήσιμα για το σκοπό αυτό. (πηγή)
Οι Abiola C Senok και συν. Το 2009, μελέτησαν την σημασία της αντικατάστασης της έλλειψης γαλακτοβάκιλου του κόλπου χρησιμοποιώντας τα προβιοτικά στελέχη ως μια προσέγγιση θεραπείας της βακτηριδιακής κολπίτιδας. Η τρέχουσα έρευνα δεν παρέχει αποδεικτικά στοιχεία ότι τα προβιοτικά προϊόντα είναι ανώτερα από την δράση των αντιβιοτικών στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας. Επιπλέον, υπάρχουν ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να συστήσει κάποιος  τη χρήση των προβιοτικών είτε πριν, κατά ή μετά την αντιβίωση ως μέσο για την εξασφάλιση επιτυχούς θεραπείας  ή την μείωση της επανεμφάνισης. (πηγή)
/Οι Xia Zhou και συν. Το 2009 απέδειξαν ότι η κολπική μυκητίαση δεν αναστέλλεται με τον εμπλουτισμό της κολπικής χλωρίδας με προβιοτικά.(πηγή)
2. ΤΟ ΓΙAΟΥΡΤΙ
Το γιαούρτι είναι ένα παράγωγο γάλακτος και ένα από τα περισσότερο ωφέλημα τρόφιμα για τον άνθρωπο. Πέρα από τις σε λογικό μέτρο θερμίδες που προσφέρει, περιέχει όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά όπως  οι υδατάνθρακες (σάκχαρα), οι πρωτεΐνες (λευκώματα), τα λίπη και τα ανόργανα άλατα. Σε κάθε γραμμάριο γιαουρτιού περιέχονται επίσης πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια γαλακτοβάκιλοι με αποδειχθείσα αντισηπτική δράση.
. Η μέση περιεκτικότητα των παραπάνω ουσιών στο γάλα βρέθηκε να είναι:
 • 4% Καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος)
 • 0,98% Αλβουμίνη
 • 0,75% Λευκωματόζη και πεπτόνη
 • 2,4% Λακτόζη (σάκχαρο από γαλακτόζη και γλυκόζη)
 • 3,5% Λίπος
 • 1,38% Χλωριούχο νάτριο
 • 2,5% έως 6,5% Γαλακτικό οξύ
 • 0,2% Αλκοόλη
 • 100.000.000 γαλακτοβάκιλοι / 1 γραμμάριο

Το γιαούρτι ως αποτέλεσμα της ζύμωσης που υφίσταται από τους γαλακτοβάκιλλους βοηθά τον άνθρωπο στην πέψη με τους παρακάτω μηχανισμούς :

1) τη χημική διάσπαση της λακτόζης,
2) την διάσπαση των πρωτεϊνών του γάλακτος σε πεπτόνη και λευκωματόζη οι οποίες βοηθούν στην πέψη των τροφών αλλά και διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου, τα οποία εκτός από την εύκολη πέψη τους διεγείρουν τις ηπατικές και εντερικές εκκρίσεις,
3) από τον μεταβολισμό του γαλακτοβάκιλου παράγεται μια μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέως το οποίο δρα ως βοήθημα στην λειτουργία της πέψης αλλά και λειτουργεί σαν αντισηπτικό του πεπτικού σωλήνα καθώς επίσης παράγονται και μικρές ποσότητες αλκοόλης και καρβονικού οξέως τα οποία ενεργούν ως τονικά στα νεύρα του πεπτικού σωλήνα,
4) ως το περισσότερα σημαντικό παράγοντα, προσθέτει εκατομμύρια γαλακτοβάκιλλους και διορθώνει την διαταραγμένη φυσική χλωρίδα του εντέρου.
Στις πιο σύγχρονες απόψεις, το γιαούρτι θεωρείται ευεργετικό για την υγεία του ανθρώπου επειδή φέρει αυτά τα βακτήρια. Τα προβιοτικά, που προέρχεται από την ελληνική λέξη έννοια «για τη ζωή», θεωρούνται ότι είναι ευεργετικά για την υγεία μας και κυρίως για την εντερική λειτουργία, την τόνωση του ανοσοποιητικού, την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνων και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. (πηγή)
Οι γαλακτοβάκιλοι στο γιαούρτι, με την διαδικασία της ζύμωσης παράγουν το ισχυρό γαλακτικό οξύ που βοηθά στη διάσπαση των τροφών και ειδικά σε αυτούς που έχουν διαταραχή της εντερικής χλωρίδας (δυσεντερία).  Κατά την διαδικασία της ζύμωσης γίνεται μετατροπή μιας ή περισσοτέρων οργανικών ενώσεων, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες, σε ένα οξύ ή μια αλκοόλη.
Κατά συνέπεια, θεραπεία διατροφής με γιαούρτι κατά καιρούς έχει προταθεί και αναφέρεται ειδικά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος που σχετίζονται με λοίμωξη των εντέρων, δυσκοιλιότητα, δυσεντερία, τη φυματίωση και την διάρροια. Το γιαούρτι, επίσης, είναι ιδιαίτερα επωφελές σε ασθένειες που παράγονται από τοξίκωση, στον διαβήτη, στις ρευματικές ασθένειες και στις δυσπεπτικές διαταραχές. Επίσης τα όξινα γάλατα προτείνονται για την αντιμετώπιση της γαστρικής αχυλίας και του γαστρικού έλκους, της χολοκυστίτιδας, του εντερικού μετεωρισμού, της διάρροιας και στην κολίτιδα. Στην Ανατολή, το γιαούρτι είναι η θεραπεία που συνήθως προτείνουν οι ιατροί και χρησιμοποιούνται εκτενώς από οικογένειες για να καταπολεμήσουν τις συχνές επιδημίες της δυσεντερίας. Είναι επιστημονικά γνωστό ότι ο βάκιλος της δυσεντερίας είναι πολύ ευαίσθητος σε οξύ και πεθαίνει σε σύντομο χρόνο όταν έρχεται σε επαφή με 1% γαλακτικού οξέως, ενώ οι γαλακτοβάκιλοι στο γιαούρτι παράγουν 3% γαλακτικού οξέως. (πηγή)
3. Ο ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Με την υπάρχουσα γνώση, είναι γνωστά τα παρακάτω :
α) Στον στείρο κόλπο του νεογέννητου κοριτσιού οι πρώτοι άποικοι μικροοργανισμοί ενοφθαλμίζονται από τα κόπρανα του ιδίου και από τα χέρια αυτού που το περιποιείται. Από τα κοινά είδη που αποικούν τον κόλπο ο οποίος είναι πλούσιος σε ορμονική υποστήριξη κατά την γέννηση, προαιρετικά επικρατούν οι γαλακτοβάκιλοι.
β) Ο κόλπος της γυναίκας επηρεάζεται από τα οιστρογόνα, γυναικεία ορμόνη σχετική με τον μηχανισμό ωορρηξίας, η οποία προκαλεί ωριμότητα στο κολπικό επιθήλιο και την έκκριση σακχάρων στο κολπικό έκκριμα τα οποία διασπόνται από τον γαλακτοβάκιλο σε γαλακτικό οξύ.
γ) Στον κόλπο της αναπαραγωγικής ηλικίας επικρατεί ο γαλακτοβάκιλος αλλά και διφθεροειδείς αναερόβιες μορφές οι οποίες περιλαμβάνουν Gardnerella vaginalis, όπως και με απλή συνύπαρξη πολλών άλλων αερόβιων, όπως coagulase-αρνητικοί σταφυλόκοκκοι, escherichia coli, μη αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι κ.ά. αλλά και το γένος των μυκήτων με επικράτηση του γένους Candida albicans. (πηγή)
δ) Το pH του φυσιολογικού κόλπου κυμαίνεται μεταξύ 4,0 έως 4,7 χάρη στην παραγωγή γαλακτικού οξέως από την ζύμωση των σακχάρων, σε αντίθεση με τις μικροβιακές κολπίτιδες όπου υπάρχει αύξηση με το pH είναι 4,5 έως 6,0 και ιδίως στην τριχομονάδωση που βρίσκεται μεταξύ 5,0 και 6,0.
ε) Ένα εντερικό είδος γαλακτοβάκιλου έχει αποδειχθεί να αναχαιτίζει μια μεγάλη ποικιλία από  αερόβιους μικροοργανισμούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα κολοβακτηρίδια, κλωστηρίδια, βακτηριοειδή, σταφυλόκοκκοι και στρεπτόκοκκοι και εντεροβακτηριοειδή.
στ) Ορισμένα είδη από γαλακτοβάκιλους χρησιμοποιούν τις φλαβοπρωτεΐνες για την τελική οξείδωση και παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2) και διαπιστώθηκε ότι η απουσία του υπεροξειδίου του υδρογόνου που παράγουν ήταν παράγοντας κινδύνου για μετέπειτα ανάπτυξη αναερόβιας κολπίτιδας.
ζ) Η τοποθέτηση κολπικής γέλης που περιέχει γαλακτικό οξύ και προβιοτικά για την ανάπτυξη γαλακτοβάκιλων στον κόλπο με όξινο pH 3,5 έως 3,8 δείχνει από μελέτες να είναι θεραπευτικό στην βακτηριδιακή κολπίτιδα το ίδιο αποτελεσματική με την χορήγηση μετρονιδαζόλης για μία εβδομάδα. (πηγή)
4. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
.
1. Η κολπική πλύση με ζωντανό γιαούρτι 10ml την ημέρα για 7 μέρες και επανάληψη σε 1 εβδομάδα φαίνεται να προστατεύει από την βακτηριδιακή κολπίτιδα στο 85% (πηγή) έως  90% (πηγή) των περιπτώσεων.
Επίσης τα μικτά προϊόντα εμπορίου κολπικής χρήσης με όξινο pH και προβιοτικά φαίνεται να προστατεύουν όμοια από την βακτηριδιακή κολπίτιδα, αλλά δεν προσφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ελληνική αγορά. (πηγή)
2. Φάτε γιαούρτι όταν θέλετε να προστατεύσετε το έντερο σας. Ο τρόπος ζωής με την καθημερινή βρώση γιαουρτιού είναι μια καλή συνήθεια. Μην ελπίζεται να βρείτε λύση για την κολπίτιδα με αυτό τον τρόπο.
3. Διαλέξτε γιαούρτια παραδοσιακά και τοπικών παραγωγών χωρίς επεξεργασία συντήρησης, ή τουλάχιστον εμπορίου με την ένδειξη «ζωντανό», αυτά που ξινίζουν εύκολα, ως απόδειξη ότι έχουν ζωντανούς γαλακτοβάκιλλους. Είναι γνωστό ότι στη μαζική παραγωγή τα περισσότερα είδη έχουν επεξεργαστεί θερμικά αφού έχει προηγηθεί η καλλιέργεια προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια ζωής των και να μειώσει το φυσικό ξινό, διαδικασία που αδρανοποιεί τα βακτηρίδια. Και μην ξεχνάτε, όσο φρέσκο είναι το γιαούρτι, τόσο περισσότερο ζωντανούς γαλακτοβάκιλλους έχει. (πηγή)
Γ.  (τέλος)  ΤΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΑ
Όπως γνωρίζετε, ο Ιπποκράτης ήταν Κώος Έλληνας γιατρός  που έζησε μεταξύ  460 π.Χ.- 360 π.Χ. Τα έργα που αποτελούν την Ιπποκράτειο Συλλογή είναι 59 και γράφτηκαν μεταξύ του 440-340 π.Χ. και είναι τα αρχαιότερα συγγράμματα επιστημονικής ιατρικής. Χωρίζονται σε τομείς. Στην «Ειδική Νοσολογία» περιλαμβάνεται το σύγγραμμα του «ΠΕΡΙ ΙΕΡΗΣ ΝΟΥΣΟΥ», δηλαδή τις απόψεις του για τα «ιερά νοσήματα» της εποχής.
Πόσες φορές ακούσαμε όλοι  την άποψη-προτροπή  «μη σταυρώνεις τα πόδια σου». Και πολλοί συμφωνήσαμε για να μη συμβεί το κακό. Δεν σκεφτήκαμε ή δεν αναρωτηθήκαμε ή δεν θελήσαμε να αναρωτηθούμε ποια είναι ή βάση αυτής της άποψης, ίσως για να μη προσβάλλουμε την άποψη αυτού που την λέει, ή επειδή μας αρέσει να δεχόμαστε τα πράγματα ως έχουν.
Η πηγή βρίσκεται στα προ του Ιπποκράτη χρόνια, στα χρόνια των ιατρών-μάγων και την κρίση του την παρουσιάζει ο Ιπποκράτης στο σύγγραμμα του «Περί Ιερής Νούσου».
'
Σας παραθέτω μέρος του αρχαίου κειμένου και την ελεύθερη  απόδοση του;
.
«μηδε εν αιγειω κατακεισθαι δερματι μηδε φορειν, μηδε ποδα επι ποδα εχειν, μηδε χειρα επι χειρι (παντα γαρ ταυτα κωλυματα ειναι) . Ταυτα δε του θειου εινεκα προστιθεασιν, ως πλεον τε ειδοτες, και αλλας προφασιας λεγοντες, όπως ει μεν υγιης γενοιτο, αυτων η δοξα ειη και η δεξιοτης,ει δε αποθαναοι, εν ασφαλει καθισταιντο αυτων αι απολογιαι και εχοιεν προφασιν ως ουδεν αιτιοι εισιν, αλλ΄οι θεοι.»
.
Ο Ιπποκράτης εδώ μέμφεται του παλαιότερους από αυτόν ιατρούς που ασκούσαν ιατρική εν είδος μαγείας και σύστηναν στους ασθενείς τους να μη φορούν μαύρα ρούχα και προβιά κατσίκας, ούτε να ξαπλώνουν πάνω σε αυτά αλλά και να μη σταυρώνουν τα πόδια τους και τα χέρια τους γιατί αυτά θα ήταν εμπόδια στη θεραπεία που τους έδιδαν και είχε σχέση με το θείο γεγονός. Ο απώτερος σκοπός της πράξης τους ήταν, αν ο ασθενής γινόταν καλά οι ιατροί είχαν και την δόξα και την τιμή  της επιτυχίας της θεραπείας και αν πάλι ο ασθενής δεν πήγαινε καλά και πέθαινε, με ασφάλεια ισχυρίζονταν ότι αυτοί δεν είχαν την ευθύνη, αλλά τους τιμώρησε το θείο γιατί δεν εφάρμοσαν τις παραπάνω ιερές οδηγίες τους.
 • Πέρασαν 2,500 χρόνια, 25 αιώνες …
 • και όμως ακόμη το ακούμε… «μη σταυρώνεις τα πόδια σου» !