Κυριακή
24 Οκτωβρίου
2021

Doctor Vasiliadis

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ :

Μια προσφορά στην έγκυο γυναίκα
©  Επιμέλεια ύλης από την μαία
Έφη Ξεναρίου

 

α. Λιπαρά:

Η πρόσληψη τροφών με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως τα Ω-3 λιπαρά, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη διάπλαση του νευρικού ιστού στο έμβρυο και ιδίως την περίοδο της οργανογένεσης. Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει μια ελαφρά μείωση στην συχνότητα των πρόωρων τοκετών. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με ικανοποιητική περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά, υψηλό ποσοστό σε πρωτεΐνες και με πολλές ευεργετικές θρεπτικές ουσίες έχουν τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά, τα φυτικά έλαια όπως αυτά των ξηρών καρπών και το ηλιέλαιο.

Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή τα ψάρια μπορεί να έχουν μολυνθεί από περιβαλλοντικούς ρύπους όπως ο μεθυλυδράργυρος και λόγω των κινδύνων υγείας που συνδέονται με τον μεθυλυδράργυρο, η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος συστείνουν στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, στις εγκύους και στις θηλάζουσες μητέρες να περιορίσουν την πρόσληψη των ψαριών.

Ο μεθυλυδράργυρος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου, καθώς και ηπιότερη πνευματική, κινητική και ψυχοκοινωνική καθυστέρηση. Στους περισσότερους ανθρώπους στην Κεντρική και τη Βόρειο Ευρώπη οι δύο δείκτες έκθεσης για τον μεθυλυδράργυρο είναι χαμηλότεροι από τα επίπεδα που θεωρούνται διεθνώς ως ασφαλή. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι στις παράκτιες περιοχές των μεσογειακών χωρών, και περίπου 1-5% του πληθυσμού στην Κεντρική και τη Βόρειο Ευρώπη, βρίσκονται περίπου στα επίπεδα αυτά, ενώ μεγάλοι αριθμοί των μεσογειακών αλιευτικών κοινοτήτων και ο αρκτικός πληθυσμός τα υπερβαίνει ουσιαστικά.(πηγή)

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Να τρώτε ψάρια μέχρι 2 φορές την εβδομάδα.


β. Γλυκαντικές ουσίες:

Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η χρήση των τεχνητών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη (E 951), η σουκραλόζη (E 955), η ζαχαρίνη (E 954)και η ακετοσουλφάμη (E 950) στις έγκυες γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο τερατογένεσης πάνω από τον συνήθη κίνδυνο της γραμμής βάσης του γενικού πληθυσμού, μία μελέτη έδειξε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ουροδόχου κύστης στα έμβρυα εγκύων ποντικών που κατανάλωναν πολύ υψηλές δόσεις της σακχαρίνης. Δεδομένου ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη χρήση της σακχαρίνης, από ορισμένους κλινικούς συνιστάται η αποφυγή αυτής κατά την εγκυμοσύνη.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Μη κάνετε χρήση τεχνητών γλυκαντικών και ούτε αναψυκτικά light που έχουν τις ίδιες ουσίες Μπορείτε να κάνετε χρήση της Stevia.


γ. Βιταμίνες:

Η χρήση υπερβολικών συμπληρωμάτων βιταμινών των ελεύθερα πωλουμένων φαρμάκων χωρίς ιατρικό έλεγχο και συμβουλή, οδήγησε σε πολυάριθμες περιπτώσεις κρουσμάτων τοξικότητας της βιταμίνης ή του ανόργανου συστατικού. Συγκεκριμένες ουσίες προσδιορίζονται ως δυνητικά τοξικές όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες περιλαμβάνουν τον σίδηρο, το σελήνιο, την βιταμίνη Α (> 10.000 διεθνείς μονάδες ανά ημέρα μπορεί να αποβεί τερατογόνος) και τη βιταμίνη D (η οποία μπορεί να προκαλέσει υπερασβεστιαιμία).

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : αποφύγετε να τρώτε συκώτι στην εγκυμοσύνη σας.


Στον παρακάτω πίνακα αναγράφεται ενδεικτικά η περιεκτικότητα των τροφών (σε ωμή μορφή)
σε βιταμίνη Α εκφρασμένη σε διεθνείς μονάδες για την ενημέρωση σας.

ΣΥΚΩΤΙ 40000 ΒΕΡΥΚΟΚΑ 2270
ΚΑΡΟΤΑ 10000 ΝΤΟΜΑΤΑ 1800
ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 8000 ΤΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ 1400
ΣΠΑΝΑΚΙ 7630 ΤΥΡΙ GOUDA & CHEDDAR 1200
ΒΟΥΤΗΡΟ 3200 ΤΥΡΙ ΗΜΙΣΚΛΗΡΟ 1000
ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΗΛΙΕΛΕΑΙΟΥ 3000 ΡΟΔΑΚΙΝΑ 780
ΛΑΧΑΝΟ 2270 ΠΕΠΟΝΙΑ 670


δ. Βακτηρίδια και μικροοργανισμοί:
Οι τροφές, αρκετά συχνά, είναι φορείς μικροοργανισμών και βακτηριδίων και πολλές φορές αυτές οι λοιμώξεις προκαλούν τερατογένεση στο έμβρυο ή κακή έκβαση της εγκυμοσύνης, όπως για παράδειγμα η λιστέρια και το τοξόπλασμα. Γι΄αυτούς τους λόγους η έγκυος θα πρέπει να ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες μαγειρικής και διατροφικής συμπεριφοράς που αναφέρουμε στις παρακάτω συμβουλές.

ε. Οινοπνευματώδη ποτά
Ο αλκοολισμός με κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος μπορεί να αποβεί τερατογόνος για το έμβρυο. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι «το σύνδρομο εμβρυϊκού αλκοολισμού» συνδέεται με καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου και του βρέφους, καθώς και με πνευματική καθυστέρηση, μικροκεφαλία, δυσμορφίες προσώπου, καρδίας και αρθρώσεων. Ωστόδο, δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική αναφορά που να στηρίζει την απαγόρευση μικρών ποσοτήτων οινοπνευματωδών στην έγκυο. Η εμπειρική μας συμβουλή είναι να καταναλώνετε ένα έως δύο ποτήρια ποτού την εβδομάδα. (πηγή)

στ. Καφές
Για τον καφέ δεν υπάρχει βιβλιογραφική αναφορά για βλαπτική δράση στο έμβρυο (πηγή). Ωστόσο, δεδομένου ότι η καφεΐνη και τα παράγωγα της διαπερνούν τον πλακούντα (πηγή) ημερήσια κατανάλωση σας θα πρέπει να περιορίζεται στα 200mg καφεΐνης που αντιστοιχούν σε 4 κουταλιές του γλυκού καφέ. Επίσης να γνωρίζεται ότι το τσάι και το κακάο έχουν ουσίες όμοιες δραστικά με την καφεΐνη και εμπεριέχονται στου περιορισμούς των 200mg στο σύνολο της ημερήσιας πρόσληψης.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :

Λίγο κρασάκι και καφεδάκι δεν θα ενοχλήσουν το έμβρυο και να τα απολαύσετε χωρίς άγχος. Ειδικότερα, δύο καφεδάκια την ημέρα και ένα ποτηράκι κρασί την εβδομάδα είναι αποδεκτά.

Να αποφεύγετε τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών και τα προϊόντα λάιτ που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, όπως πολλά ανθρακούχα ποτά.

Μην πίνετε γάλα μη παστεριωμένο ή τα τρόφιμα που περιέχουν γάλα μη παστεριωμένο

► Πλένετε επιμελώς τα νωπά λαχανικά πριν το φαγητό

Το βράσιμο του κρέατος ή των λαχανικών να γίνεται σε περισσότερο από 66 βαθμούς C

Η κατάψυξη για τα βοοειδή να γίνεται σε -12 βαθμούς C για 24 ώρες

Διατηρείστε τη θερμοκρασία της συντήρησης του ψυγείου στους 4.4ºC ή χαμηλότερα και τον καταψύκτη στους -17.8ºC ή χαμηλότερα

Τρώτε το ταχύτερο προψημένα, αναλώσιμα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα μετά το άνοιγμα τους.

Να διατηρείτε το ωμό κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα που δεν είναι μαγειρεμένα, καθώς και από τα μαγειρεμένα τρόφιμα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Πλένετε τα χέρια σας, τα μαχαίρια και τους πίνακες κοπής μετά από την χρήση τους με άψητες ζωικές τροφές

Μαγειρεύετε διεξοδικά πρώτης ύλης τροφές ζωικής προέλευσης σε ασφαλή θερμοκρασία:

♦ βοοειδή σε 71ºC

♦ κοτόπουλα σε 77ºC

♦ γαλοπούλα σε 82ºC

♦ χοιρινό σε 71ºC


Μη τρώτε προσυσκευασμένες σαλάτες που περιέχουν ζαμπόν, κοτόπουλο, αυγά, τόνο ή θαλασσινά.

Μη τρώτε γενικά αλλαντικά όπως hot dogs, παστά ή καπνιστά κρέατα, μπολόνια ή άλλα κρέατα ντελικατέσεν και ωμά κρέατα, εκτός εάν αυτά τα ψήσετε στον ατμό και αποφύγετε τη χρήση φούρνων μικροκυμάτων για αναθέρμανση για το κρέας αυτό, αφού είναι δυνατό να παρουσιαστεί ανομοιόμορφο μαγείρεμα με διατήρηση μολυσματικών εστιών.

Μη τρώτε μαλακά τυριά όπως, Brie, Camembert, μπλε τυριά και «φέτα», εκτός αν είναι βέβαιο και έχουν ετικέτες ότι σαφώς έχουν παρασκευαστεί από παστεριωμένο γάλα.

Να αποφεύγεται η μόλυνση των επιφανειών προετοιμασίας μαγειρέματος (πάγκος κουζίνας), των σκευών και τροφίμων με ζωμούς και υγρά από συσκευασίες που περιέχουν αλλαντικά, ωμά κρέατα, παστά κρέατα, ωμό κοτόπουλο, γαλοπούλα ή θαλασσινά. Επίσης, το πλύσιμο των επιφανειών και των χεριών είναι επίσης σημαντικό αμέσως μετά το χειρισμό ενός από τα προϊόντα αυτά.


©  Επιμέλεια ύλης από την μαία Έφη Ξεναρίου