Κυριακή
25 Σεπτέμβριος
2022

Doctor Vasiliadis

Βρείτε τις γόνιμες μέρες σας

Κύκλος της γυναίκας είναι το σύνολο ημερών που μεσολαβούν από την πρώτη ημέρα της περιόδου της μέχρι την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα.

Ο φυσιολογικός αποδεκτός κύκλος στη γυναίκα κυμαίνεται από 24 έως 35 ημέρες.

Σε αυτό το όριο κύκλου υπάρχει η ωορρηξία και η πιθανότερη ημέρα της είναι η 14η μέρα, εφόσον ο κύκλος είναι σταθερός 28 ημερών.

Η ωορρηξία συμβαίνει κατά κανόνα 14 μέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου.


Με απλή μαθηματική έκφραση ωορρηξία = κύκλος - 14     

Παράδειγμα :
Αν ο κύκλος σας είναι 32 μέρες, η ωορρηξία σας είναι φυσιολογικό να συμβαίνει την (32 - 14 = ) 18η μέρα.

Η εξήγηση προέρχεται από την φυσιολογία του ωχρού σωματίου, το οποίο έχει σταθερή διάρκεια, σε αντίθεση με την ωρίμανση του ωαρίου το οποίο κάνει διακυμάνσεις.

Κύκλοι που κυμαίνονται μέσα στο παραπάνω όριο και δεν συνοδεύονται με σαφή εκδήλωση υπερτρίχωσης και γαλακτόρροιας δεν χρειάζονται διερεύνηση.

Κύκλοι που ξεπερνούν τα παραπάνω όρια και έχουν εμφάνιση σε περισσότερο από ένα κύκλο χρειάζονται διερεύνηση.

Γόνιμες μέρες στην γυναίκα

που έχει φυσιολογικό αποδεκτό κύκλο είναι αυτές που διακυμαίνονται 2 με 3 μέρες πριν και 1 με 2 μετά την υπολογιζόμενη μέρα της ωορρηξίας της.

Ο πραγματικά γόνιμος χρόνος της γυναίκας είναι μόνο 20 ώρες (ζωή ωαρίου εκτός του ωοθυλακίου του). Αυτό που διευρύνει την ζώνη γονιμότητας είναι η ικανότητα του ανδρικού σπέρματος να παραμείνει σε ζωή έως και 4 μέρες μετά την εκσπερμάτιση μέσα στο επιθήλιο της μήτρας και των σαλπίγγων.

Ο υπολογιστής γόνιμων ημερών στην ιστοσελίδα μας συγκεντρώνει την παραπάνω λογική και σας βοηθά να υπολογίσετε τις μέρες που πρέπει να κάνετε προσπάθεια για σύλληψη εφόσον προχωράτε για μητρότητα.


πάτα εδώ για να εμφανιστεί ο υπολογιστής γόνιμων ημερών

 

Για να βρείτε τις γόνιμες μέρες σας εισάγετε στον υπολογιστή :

α) την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου
β)
τις ελάχιστες και τις μέγιστες μέρες του κύκλου σας, δηλαδή πόσες μέρες περνάνε από την 1η μέρα περιόδου μέχρι και την 1η μέρα της επομένης περιόδου σας
γ) την διάρκεια των ημερών εμμηνορυσίας, δηλαδή πόσες μέρες κρατά η περίοδος σας
και δείτε το αποτέλεσμα.

outmed20.jpg

Με τους σελιδοδείκτες πλοηγηθείτε στον υπολογιστή, στο ημερολόγιο και στις οδηγίες σύλληψης εάν πιθανολογείται σύλληψη.


Σημειώνεται ότι, για όσες προσπαθείτε να κάνετε σύλληψη, η ζώνη γονιμότητας απαιτεί να υπάρχει άριστο σπέρμα του συντρόφου (βλέπε εδώ). Για όσα ζευγάρια υπάρχει οριακό έως κακό σπέρμα στο σύντροφο με χαμηλό αριθμό και/ή χαμηλή κινητικότητα, η συμβουλή μας είναι η προσπάθεια να γίνεται στη ζώνη ωορρηξίας και έως από μία (1) ημέρα πριν το όριο της ζώνης ωορρηξίας

και μην ξεχνάτε ότι, όσο ασταθής είναι ο κύκλος σας, τόσο δύσκολο είναι ο υπολογιστής να είναι ακριβής στους υπολογισμούς του.

Mη γόνιμες μέρες στην γυναίκα =  ΖΩΝΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

που έχει φυσιολογικό αποδεκτό κύκλο είναι αυτές που διακυμαίνονται πριν από 5 μέρες και μετά από 4 μέρες από την υπολογιζόμενη μέρα της ωορρηξίας της.


πάτα εδώ για να εμφανιστεί ο υπολογιστής ημερών αντισύλληψης

 


facebook.png

 

 

©Δρ Θεόδωρος Ξεν. Βασιλειάδης