Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου
2022

Doctor Vasiliadis

Σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη

 

Η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές αλλαγές στη φυσιολογία της γυναίκας. Αυτές οι αλλαγές είναι αναγκαίες για να έχει το έμβρυο μια φυσιολογική ανάπτυξη.

Εξωτερικά όργανα και κόλπος:

Οι σημαντικότερες αλλαγές στα εξωτερικά όργανα οφείλονται στην υπεραιμία. Η υπεραιμία αυτή επιτρέπει την διάταση του κόλπου κατά τη διάρκεια του τοκετού έτσι ώστε να διευκολυνθεί η δίοδος του εμβρύου.


Η μήτρα:

Παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ενδομήτριο που στην εγκυμοσύνη πλέον ονομάζεται “φθαρτός”, γίνεται παχύτερο και παρουσιάζει υπερτροφία των αδένων του. Αυξάνεται ο όγκος της μήτρας, το βάρος αυξάνεται από 60γρ. στα 900γρ. Με την αύξηση του όγκου της μήτρας προκαλείται μετατόπιση και ελαφρά αίσθηση πίεση στα σπλάχνα.

Οι Μαστοί:

Παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο μέγεθος λόγω αύξησης μεγέθους των γαλακτοφόρων αδένων. Η θηλή και η θηλέα άλως αποκτούν ένα πιο σκούρο χρώμα. Από την αυξημένη παροχή αίματος οι φλέβες είναι πιο έντονα ορατές. Στο τελευταίο τρίμηνο μπορεί να εκκριθεί από τις θηλές το πύαρ ( με τι δράση της ορμόνης προλακτίνης)

Στο ουροποιητικό σύστημα:

Διάταση των ουρητήρων

Στο καρδιαγγειακό σύστημα:

Η καρδιακή ροή αυξάνεται κατά 50% . Ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά 40% σε σχέση με μια μη-έγκυο γυναίκα. Η αρτηριακή πίεση παραμένει αμετάβλητη στην εγκυμοσύνη ή μερικές φορές απλά μειώνεται (10%). Αυξάνεται ο ορός του αίματος και όχι τα ερυθρά αιμοσφαίρια για αυτό παρατηρείται στην εγκυμοσύνη αναιμία . Στο αίμα υπάρχουν αυξημένα επίπεδα στεροειδών (προγεστερόνη, οιστρογόνα) και πεπτίδια (β-hcg, hpl). Προκειμένου να αποφευχθεί αιμορραγικό ατύχημα στον τοκετό η εγκυμοσύνη προκαλεί έλλειψη ινωδόλυσης και ένα πλεόνασμα στην πήξη.


Ορμονικές αλλαγές:

Τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων αυξάνονται σε όλη την εγκυμοσύνη. Τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως από τον πλακούντα. Η β-hcg επίσης παράγεται από τον πλακούντα. Η αυξημένη παραγωγή προγεστερόνης γίνεται πρώτα από το ωχρό σωμάτιο και ύστερα από τον πλακούντα κύριες λειτουργίες για να χαλαρώνουν τις λείες μυϊκές ίνες. Η ωκυτοκίνη η ορμόνη που παράγει ο αδένας της υπόφυσης, δημιουργεί όλη την υπεραιμία που η μήτρα χρειάζεται για να τραφεί και να μεγαλώσει το έμβρυο σε αυτή.

Ο αδένας της υπόφυσης διευρύνεται κατά 50% και η παραγωγή της ορμόνης προλακτίνης αυξάνεται. Το HPL ανθρώπινο πλακουντιακό λακτογόνο παράγεται από τον πλακούντα και διεγείρει τη λιπόλυση και το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στη γυναίκα. Διατηρεί επίσης τη γλυκόζη στο αίμα για να χρησιμοποιηθεί από το έμβρυο.Αναπνευστικό:

Στο τέλος της εγκυμοσύνης ο θώρακας διευρύνεται. Ο πυθμένας της μήτρας ( το πάνω μέρος της μήτρας) φτάνει στην ξιφοειδή απόφυση με αποτέλεσμα να πιέζεται το διάφραγμα και να παρουσιάζεται πιο εύκολα λαχάνιασμα στην αναπνοή.Γαστρεντερικό σύστημα:

Η χωρητικότητα του εντέρου μειώνεται λόγω πίεσης της μήτρας στο τέλος της εγκυμοσύνης. Η ορμόνη προγεστερόνη κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά στο έντερο προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο δυσκοιλιότητα. Η προγεστερόνη προκαλεί παλινδρόμηση όξινου περιεχομένου στομάχου. Αργότερα, οι καούρες δημιουργούνται από την πίεση που ασκεί η διογκωμένη μήτρα.Αλλαγές στο δέρμα:

Εμφάνιση μέλαινας γραμμής, μια γραμμή με σκούρο χρώμα από την ηβική σύμφυση μέχρι τον πυθμένα της μήτρας περίπου. Εμφάνιση ραβδώσεων.


Αλλαγές στον σκελετό:

Τα οιστρογόνα και η ρηλαξίνη ξεκινούν την αναδιαμόρφωση των μαλακών ιστών, των χόνδρων και συνδέσμων. Ορισμένες σκελετικές αρθρώσεις όπως η ηβική σύμφυση και ο ιερολαγόνιος σύνδεσμος παρουσιάζουν αυξημένη χαλαρότητα.


Ψυχολογικές αλλαγές:

Οι ορμόνες στην εγκυμοσύνη δημιουργούν αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα στη μέλλουσα μητέρα, μπορεί να είναι από χαρά μέχρι μελαγχολία. Είναι φυσικό να αισθάνεστε έτσι καθώς καλείστε να προσαρμοστείτε σε έναν καινούριο ρόλο με συνδυασμό το συμβιβασμό πώς η ζωή ποτέ δεν θα είναι όπως πριν. Ερωτήματα όπως εάν ‘’είστε έτοιμη να γίνετε μητέρα’’ είναι λογικό να περιτριγυρίζουν τις σκέψεις σας.. Ή όπως όταν γεννηθεί το μωρό εάν είστε ικανή να το φροντίσετε. Εξαιτίας αυτών των ορμονικών μεταβολών και της αλλαγής της διάθεσης είναι πολύ σημαντικό να συζητάτε με το σύντροφο σας τις σκέψεις και τις ανησυχίες που έχετε. Η έκφραση των σκέψεων σας θα σας κάνει να αισθανθείτε πολύ καλύτερα και να απολαύσετε αυτό το όμορφο διάστημα της εγκυμοσύνης σας.


© Επιμέλεια ύλης : Μαία Έφη Ξεναρίου