Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου
2022

Doctor Vasiliadis

Ακτινοβολίες και οθόνες

mainp.jpg

Η ακτινοβολία Χ (χ-ray) και η ακτινοβολία γ (γ-ray) είναι φυσικός παράγων του περιβάλλοντος μας και καθημερινά δεχόμαστε ελάχιστες δόσεις που δεν είναι βλαπτικές. Το ίδιο ισχύει και για το έμβρυο. Είναι γνωστό ότι η μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας έχουν τερατογόνο, καρκινογόνο και μεταλλαξιoγόνo δράση και στον άνθρωπο και στο έμβρυο. Οι βλαπτικές δόσεις αναφέρονται με δόση 50-300 rads και από άλλους ερευνητές επισημαίνεται ότι απευθείας ακτινοβόληση του εμβρύου με δόση μεγαλύτερη των 5 έως 10 rads μπορεί να αποβεί βλαπτικά.

Για την ενημέρωση σας, για μια απλή ακτινογραφία θώρακα μας ακτινοβολεί το μηχάνημα με δόση 1 έως 3 rads. Έτσι να μη φοβάστε τις ελάχιστες δόσεις που μπορεί να δεχόμαστε από το περιβάλλον μας, τουλάχιστον με βάση την μέχρι σήμερα ισχύουσα βιβλιογραφία. Για την ενημέρωση σας, οι οθόνες τηλεόρασης καθοδικού σωλήνα κατά κανόνα εκπέμπουν ελάχιστη ακτινοβολία τύπου χ-ray και τα όρια αυτά έχουν καθοριστεί από την FDA ως μέγιστη επιτρεπόμενη δόση ανά ώρα λειτουργίας της συσκευής 0,5 mR (δηλαδή 0,5 χιλιοστό του rad). Οι συσκευές με πιστοποίηση CE είναι ελεγμένες για το ποσοστό εκπομπής της συσκευής. Επίσης να γνωρίζεται ότι οι οθόνες LCD και Plasma δεν εκπέμπουν κανένα είδος ακτινοβολίας τύπου χ-ray ή γ-ray. (πηγή)

Το ποσό της κοσμικής ακτινοβολίας που λαμβάνει κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών ένα άτομο είναι κάτω από το επίπεδο στο οποίο αρχίζει να υπάρχει ανησυχία για τις πιθανές επιβλαβείς επιδράσεις στο έμβρυο, ήτοι κάτω από 20 millisievert ή 2 mrem. Για παράδειγμα, μια γυναίκα σε ένα ταξίδι μετ 'επιστροφής πτήση από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα εκτεθεί σε λιγότερο από 0,1 millisievert κοσμική ακτινοβολία. Η Διεθνής Επιτροπή Ακτινοπροστασίας (ICRP) και το Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία από την Ακτινοβολία (NCRP) θέτουν συνιστώμενο όριο για τη μέγιστη αθροιστική έκθεση σε ακτινοβολία για ένα άτομο και για ένα έτος τα 100 mrem. Αεροσυνοδοί, και συχνοί ταξιδιώτες μπορεί να υπερβούν αυτό το επίπεδο, ιδίως αν η πτήση γίνει κατά τη διάρκεια ηλιακών γεγονότων. Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να υπολογίσουν την προσωπική τους έκθεση σε ακτινοβολία, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA Civil Aeromedical Institute - CARI).


Για βιβλιογραφική μελέτη επιτρεπτών δόσεων σε ιατρικές ακτινοβολίες πάτα εδώ