Κυριακή
24 Οκτωβρίου
2021

Doctor Vasiliadis

Δίαιτα σε σακχαρώδη διαβήτη της κύησης

© Υπό Δρ Θεοδώρου Ξεν. Βασιλειάδη,  Μαιευτήρα-Γυναικολόγου

Σε περιπτώσεις όπου έχουμε διαπιστώσει στην εγκυμοσύνη ελαττωμένη ανοχή στη γλυκόζη ή εγκατεστημένο διαβήτη της κύησης που ταξινομείται στην κλάση Α, τότε η αρχική προσπάθεια αντιμετώπισης γίνεται με δίαιτα και απαιτεί σοβαρή προσπάθεια από την έγκυο για να αποφύγει την μετάβαση στην θεραπεία με ινσουλίνη.
Αν η γλυκόζη αίματος μετά από νηστία 10 ωρών είναι μεγαλύτερη από 105mg/dl, τότε απαιτείται χορήγηση ινσουλίνης.

ΠΑΣΤΕΣ - ΓΛΥΚΑ - ΤΟΥΡΤΕΣ - ΠΑΓΩΤΑ - ΚΕΙΚ - ΚΛΠ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ

ΜΕΓΙΣΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΟΡΙΟ  1/5 ΤΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ
ΠΕΡΙΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ 75 ΘΕΡΜΙΔΕΣΗ δίαιτα υδατανθράκων γίνεται με προσαρμοσμένη πρόσληψη κατά μέσο όρο 160 έως180 γραμμάρια σακχάρων την ημέρα και η προσαρμογή των γίνεται ανάλογα με το σωματικό βάρος της εγκύου γυναίκας.

Για να υπολογίσετε τις ημερήσιες ανάγκες του μεταβολισμού σας και να δείτε πόσα σάκχαρα (υδατάνθρακες) πρέπει να προσλάβετε σε μία μέρα πιέστε εδώ.

Εάν ο δείκτης μάζας του σώματος σας (ΒΜΙ) είναι μεγαλύτερος από 30 τότε κάντε 25% μείωση στις θερμίδες που πρέπει να προσλάβετε και περιορίστε τους υδατάνθρακες στο 35-40% των θερμίδων σας.

Χρησιμοποιείστε τον παραπάνω πίνακα-υπολογιστή για να μετρήσετε και να συμβουλευτείτε πόσο σάχκαρο έχουν τα άμυλα και τα οπωροκηπευτικά που θα φάτε και να υπολογίσετε το ποσό των υδατανθράκων που πήρατε από αυτές τις τροφές.   Επιλέξτε και προτιμήστε τις τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (υδατάνθρακες). Στο κάτω μέρος από τον παρακάτω υπολογιστή θα δείτε το σύνολο των σακχάρων που πήρατε.

Προσοχή !  η αναφορά στον πίνακα είναι σε σάκχαρα ανά 100γραμμάρια ωμής τροφής

 

Προσοχή στά φρούτα !

Γενικά τα φρούτα έχουν μικρή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (σάκχαρα φρούτων) αλλά συνήθως τρώμε μεγάλη ποσότητα από αυτά και δεδομένου ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα χυμών και είναι βαριά, ο πολλαπλασιαστής μας δίδει πάλι μεγάλες ποσότητες πρόσληψης σε σάκχαρα. Για παράδειγμα, αν μια έγκυος φάει 2 μήλα και 2 αχλάδια την ημέρα για ενδιάμεσα γεύματα και 2 φέτες ψωμί, επειδή τα 2 μήλα και τα 2 αχλάδια είναι περίπου 300+400 γραμμάρια, η πρόσληψη σε σάκχαρα ήδη έχει καλύψει 140 γραμμάρια σάκχαρα και δεν μένουν άλλα περιθώρια για τη μέρα της για επιπλέον πρόσληψη σακχάρων.

Για να υπολογίσετε πόσα σάκχαρα πήρατε από τα φρούτα συμβουλευτείτε τον παραπάνω πίνακα-υπολογιστή .

 

Αναθεώρηση
Ιούλιος 2012
CD0021H

© Δρ Θεόδωρος Ξεν. Βασιλειάδης