Κυριακή
24 Οκτωβρίου
2021

Doctor Vasiliadis

Λιστέρια και εγκυμοσύνη

Η Listeria monocytogenes είναι ένας βακτηριδιακός παθογόνος μικροοργανισμός που εκδηλώνεται ως ενδοκυτταρικό παράσιτο συνήθως στα νεογέννητα, στους ανοσοκατασταλμένους  ασθενείς, σε στα ηλικιωμένα άτομα, σε έγκυες γυναίκες και περιστασιακά σε προηγουμένως υγιή άτομα. Πηγή μόλυνσης είναι οι ζωικές τροφές και τα προϊόντα τους.

Οι οδηγίες που ακολουθούν αντιπροσωπεύουν μια συλλογή από τις προφυλάξεις που συνιστώνται από FSIS (http://www.fsis.usda.gov/)  και τα κέντρα CDC των ΗΠΑ για τον έλεγχο της νόσου και την πρόληψη της  (http://www.cdc.gov/listeria/index.html) Οι γενικές συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Μην πίνετε γάλα μη παστεριωμένο  ή τα τρόφιμα που περιέχουν γάλα μη παστεριωμένο

Πλένετε επιμελώς τα νωπά λαχανικά πριν το φαγητό

Διατηρείστε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 4.4ºC ή χαμηλότερα,
- ο καταψύκτης στο 17.8ºC ή χαμηλότερα

Τρώτε το ταχύτερο προψημένα, αναλώσιμα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα μετά το άνοιγμα τους

Να διατηρείτε το ωμό κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα που δεν θα είναι μαγειρεμένα, καθώς και από τα μαγειρεμένα τρόφιμα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Πλένετε τα χέρια σας, τα μαχαίρια και τους πίνακες κοπής μετά από την χρήση τους με άψητες ζωικές τροφές

Μαγειρεύετε διεξοδικά πρώτης ύλης τροφές ζωικής προέλευσης σε ασφαλή θερμοκρασία:
♦ βοοειδή σε 71ºC  ♦ κοτόπουλα σε  77ºC ♦ γαλοπούλα σε 82ºC ♦χοιρινό σε 71ºC

Οι ακόλουθες πρόσθετες συστάσεις έγιναν για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες γυναίκες και εκείνους που είναι σε ανοσοκαταστολή:

Μη τρώτε γενικά αλλαντικά όπως hot dogs, παστά ή καπνιστά κρέατα, μπολόνια ή άλλα κρέατα ντελικατέσεν και ωμά κρέατα, εκτός εάν αυτά τα ψήσετε στον ατμό και αποφύγετε τη χρήση φούρνων μικροκυμάτων για αναθέρμανση για το κρέας αυτό, αφού είναι δυνατό να παρουσιαστεί ανομοιόμορφο μαγείρεμα με διατήρηση μολυσματικών εστιών .

Να αποφεύγεται η μόλυνση των επιφανειών προετοιμασίας μαγειρέματος (πάγκος κουζίνας), των σκευών και τροφίμων με ζωμούς και υγρά από συσκευασίες που περιέχουν αλλαντικά, ωμά κρέατα, παστά κρέατα, ωμό κοτόπουλο, γαλοπούλα ή θαλασσινά. Επίσης, το πλύσιμο των επιφανειών και των χεριών είναι επίσης σημαντικό αμέσως μετά το χειρισμό ενός από τα προϊόντα αυτά.

Μη τρώτε προσυσκευασμένες σαλάτες που περιέχουν ζαμπόν, κοτόπουλο, αυγά, τόνο ή θαλασσινά.

Μη τρώτε μαλακά τυριά όπως, Brie, Camembert, μπλε τυριά, Μεξικάνικα τυριά όπως queso blanco και Panela, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής «φέτας», εκτός αν είναι βέβαιο και έχουν ετικέτες  ότι σαφώς έχουν παρασκευαστεί  από παστεριωμένο γάλα.ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ :

- Συνήθως ασυμπτωματική λοίμωξη

- Σπάνια συμπτωματολογία γρίππης, εμπύρετος γαστρενετρίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, σηπτικές εκδηλώσειςΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ  :

- Αυτόματη αποβολή στο Α' τρίμηνο

- Ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου

- Συγγενή νόσηση του νεογεννήτουΘΕΡΑΠΕΙΑ :

Αmpicilline  100mg / Kgr BW / d  x 12 d

ή  Erythromycine 25mg / Kgr BW / d  x 12 d