Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου
2022

Doctor Vasiliadis

Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στον άνθρωπο ως λοίμωξη από τον ιό κονδυλωμάτων (HPV λοίμωξη)

© Υπό Δρ Θεοδώρου Ξεν. Βασιλειάδη, Μαιευτήρα Γυναικολόγου

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στον άνθρωπο, ή όπως άλλως λέγεται η hpv λοίμωξη οφείλεται στη μόλυνση του ατόμου από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων. Συνώνυμα των κονδυλωμάτων είναι οι μυρμηκιές ή οι ακροχορδόνες.  Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (κονδυλωμάτων), ήτοι HPV (τα αρχικά από το Human Papilloma Virus), είναι ένας επιθηλιοτρόπος ιός που ανήκει στο γένος Α της ομάδας των DNA ιών, με μολυσματικό στόχο τις μεμβράνες των βλεννογόνων και του δέρματος του ανθρώπου. Όπως για παράδειγμα ο ιός της ηπατίτιδας Β, ο οποίος είναι πλέον γνωστός στους περισσότερους από εμάς, έχει μολυσματικό στόχο το ήπαρ (συκώτι) των ανθρώπων, έτσι και ο ιός κονδυλωμάτων έχει στόχο κατά βάση τους βλεννογόνους των ανθρώπων και τα εξωτερικά δέρματα.

Ενώ η πλειοψηφία των γνωστών τύπων του HPV δεν προκαλούν συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους, ορισμένα είδη μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα (οξυτενή), ενώ άλλοι μπορούν, σε μια μειοψηφία των περιπτώσεων, να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του στοματοφάρυγγα και του πρωκτού. Πρόσφατα, ο ιός HPV έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, οι HPV 16 και 18 είναι μολύνσεις που σχετίζονται με αυξημένο ποσοστό πιθανοτήτων ανάπτυξης στοματοφαρυγγικού καρκίνου. Κυρίαρχη θέση της βλάβης στον άνθρωπο που πάσχει από αυτή τη μόλυνση είναι ο τράχηλος της μήτρας της γυναίκας. Περισσότεροι από 30 με 40 τύπους του ιού HPV συνήθως μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και μολύνουν την πρωκτογεννητική περιοχή και μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Εμμένουσα λοίμωξη με «υψηλού κινδύνου» τύπους HPV - διαφορετικές από εκείνες που προκαλούν κονδυλώματα του δέρματος - μπορεί να εξελιχθούν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις και διηθητικό καρκίνο. Η HPV λοίμωξη είναι η αιτία της σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου. Εντούτοις, περισσότερες λοιμώξεις με αυτούς τους τύπους δεν προκαλούν ασθένεια.

hpvvirusl1.png

Από μελέτες σε γυναίκες με HPV λοίμωξη  του τραχήλου της μήτρας, έχει αποδειχθεί ότι η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν προσβληθεί αναπτύσσουν  μια  σαφή και αποτελεσματική ανοσολογική απάντηση στη μόλυνση,  περίπου 10%  αναπτύσσουν επίμονη λοίμωξη και μόνο 5 έως 10 ανά 100.000 θα βρεθούν σε εξέλιξη από τις προκαρκινικές αλλοιώσεις σε κακοήθη νόσο του τραχήλου της μήτρας σε προηγμένες χώρες.

 

© Theodoros X. Vasiliadis, MD, PhD