Σάββατο
03 Ιουνίου
2023

Doctor Vasiliadis

CRL (crown rump lenght)  Kεφαλουριαίο μήκος εμβρύου

 

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, από την 6η έως και την 14η εβδομάδα, η αξιολόγηση της ανάπτυξης του εμβρύου γίνεται με την μέτρηση του μήκους κεφαλής - ουράς ως CRL (crown rump lenght = κεφαλουριαίο μήκος).

Εάν μεταξύ 7ης και 9ης εβδομάδας η απόκλιση των μετρήσεων σε αντιστοιχία εβδομάδων κύησης δεν υπερβαίνει τις ± 6 ημέρες, η πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ) αντιστοιχεί σε αυτή που υπολογίζεται με βάση την τελευταία περίοδο (ΤΕΡ) της εγκύου.

Εάν η απόκλιση είναι περισσότερη από 6 ημέρες, τότε η ΠΗΤ διορθώνεται με βάση την ημερομηνία που υπολογίζεται από την αντιστοιχία εβδομάδων της μέτρησης του μήκους CRL του εμβρύου.

Μεταξύ των διάφορων φυλών, αλλά και μεταξύ πολλών ερευνητών, έχουν βρεθεί μικρές διακυμάνσεις των μετρήσεων του κεφαλουριαίου μήκους του εμβρύου. Εμείς, από το 1990 στην καθημερινή μας κλινική πράξη χρησιμοποιήσαμε τις δικές μας καμπύλες ανάπτυξης που υπολογίστηκαν σε Ελληνικό πληθυσμό οι οποίες παρατίθενται παρακάτω. Στην πρώτη γραφική εμφανίζεται η διασπορά των μετρήσεων του κεφαλουριαίου μήκους εμβρύου (CRL) σε 1099 έμβρυα.

crl.jpg

 

 

crl2.jpg

 

Πατήστε εδώ για να δείτε τον υπολογιστή


που μπορείτε να υπολογίσετε με βάση την μέτρηση του κεφαλουριαίου μήκους του εμβρύου σας (CRL), τις εβδομάδες κύησης σας και την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας που προκύπτει με βάση τις υπολογιζόμενες εβδομάδες από την μέτρηση CRL.

 

Η τροποποιημένη παρακάτω γραφική ανάλυση χρησιμεύει για τον υπολογισμό των ευρημάτων από τις μετρήσεις CRL των εξεταστών για την εκτίμηση της εβδομάδας κύησης.

crl1.jpg

 

 

© Theodoros Vasiliadis, MD, PhD