Σάββατο
03 Ιουνίου
2023

Doctor Vasiliadis

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

© Επιμέλεια ύλης : Αλίσια Δούρου, Μαία facebook.png


Αλήθεια πόσοι από εμάς έχουμε αναβάλει απλές εξετάσεις με την αιτιολογία ότι ‘απλά δεν έχουμε χρόνο’.. Και η αληθής απάντηση βρίσκεται εδώ : Πολλοί από εμάς…

Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο καλό είναι οι γυναίκες να κάνουν τον τακτικό τους προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο καθώς και η λεχωίδα πρέπει να τον επαναλαμβάνει 6 μήνες μετά τον τοκετό της.

Η υγεία μας, είναι ότι  το πιο ιερό έχουμε, και για αυτό το λόγο καλό είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας.  Κάποιες απλές καθιερωμένες εξετάσεις  αποτελούν το απαραίτητο γυναικολογικό ‘πακέτο εξετάσεων.’

Το test- pap. Πρόκειται για μια εξέταση ρουτίνας. Καλό είναι οι γυναίκες να κάνουν την εξέταση από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής  και μετά κάθε χρόνο. Με το test pap μπορούν να διαγνωστούν κυτταρολογικές  αλλοιώσεις, δυσπλασίες αλλά και ελαφριές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες  και μόλυνση από μύκητες. Επίσης , γίνετε διάγνωση εάν υπάρχουν κονδυλώματα. Αν βρεθούν παθολογικά κύτταρα για παράδειγμα δυσκαρύωση, ο ιατρός θα σας συστήσει αρχικά μια εξέταση η οποία ονομάζεται κολποσκόπηση.  Πρόκειται για μια απλή εξέταση. Ο ιατρός βάφει με ειδικό υγρό τον τράχηλο της μήτρας και με ειδικό μεγεθυντικό φακό και κάμερα εντοπίζει εάν υπάρχουν εμφανείς κυτταρολογικές αλλοιώσεις .

Ο υπέρηχος μήτρας ωοθηκών. Με τον εσωτερικό κολπικό υπέρηχο ελέγχεται η μήτρα αρχικά για το μέγεθός της  αν είναι φυσιολογικό, το οποίο όμως διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Γίνεται διάγνωση για τυχόν ύπαρξη ινομυωμάτων (καλοήθεις όγκοι) ή /και πολύποδων. Στις ωοθήκες γίνεται έλεγχος για τα ωοθυλάκια  (χώρος όπου βρίσκονται τα ωάρια)  και γίνεται διάγνωση επίσης και για ύπαρξη κύστεων.

Ψηλάφηση μαστών. Καλό είναι οι γυναίκες να ενημερώνονται από τον γυναικολόγο τους  για την τεχνική ψηλάφησης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να κάνουν οι ίδιες αυτοεξέταση. Ωστόσο, στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο ο γιατρός μπορεί να σας κάνει ψηλάφηση στους μαστούς αν είστε κάτω από 40 ετών. Σε περίπτωση που βρεθεί  κάτι  ύποπτο, ο ιατρός θα σας συστήσει να γίνει ένας υπέρηχος μαστών για συμπληρωματική εξέταση ακόμα και εάν είστε κάτω από 40.  Στα 35 σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό από μητέρες ξαδέρφες  και θείες από καρκίνο μαστού, ο ιατρός θα σας συστήσει την λεγόμενη ‘μαστογραφία αναφοράς ‘. Μια πρώτη εικόνα δηλαδή για τον μαστό.

Μαστογραφία σε γυναίκες άνω των 40 ετών.  Η αυτοεξέταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και σε αυτήν την ηλικία για την πρόληψη.  Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει παθολογικές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να μην είναι ακόμη ψηλαφητές. Για  αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γίνετε αυτή η εξέταση. Μην φοβάστε για την ακτινοβολία, η εξέταση δεν είναι επικίνδυνη. Οι σημερινοί μαστογράφοι εκπέμπουν πολύ χαμηλή δόση ακτινοβολίας.  Από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα υπάρχει μια σταθερή μείωση  στη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πρώιμη διάγνωση μέσω της μαστογραφίας.

Σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες γίνεται και μέτρηση οστικής πυκνότητας. Η εξέταση γίνεται συνήθως στην σπονδυλική στήλη (Οσφυϊκή Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης ,ΟΜΣΣ)  ή/και στα ισχία. Γίνεται μέτρηση της μάζας του οστού, γεγονός που μας δείχνει εάν υπάρχει κίνδυνος κατάγματος. Η γυναίκα για να προλάβει την απώλεια οστικής μάζας  καλό είναι να κινείται, να περπατάει, να πηγαίνει κολυμβητήριο και να πίνει γάλα.  Εάν διαγνωστεί οστεοπόρωση ο ιατρός θα σας συστήσει κάποιο φάρμακο.

....ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ.. Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ!

 

© Επιμέλεια ύλης : Αλίσια Δούρου, Μαία facebook.png