Σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές στη λοχεία
© Επιμέλεια ύλης : Αλίσια Δούρου, Μαία 
Λοχεία ορίζεται ως η περίοδος αμέσως μετά τον τοκετό έως τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά. Έως τις 6 εβδομάδες οι περισσότερες αλλαγές που έχουν γίνει στην εγκυμοσύνη, το τοκετό, το σώμα επανέρχεται σταδιακά περίπου στην ίδια κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη.
Μήτρα: Η μήτρα 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό ζυγίζει περίπου στα 50-100 gr. Αμέσως μετά τον τοκετό φτάνει στο ύψος του ομφαλού της μητέρας. Δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό συρρικνώνεται τόσο, ώστε να έρθει στο ύψος της ηβικής σύμφυσης.
|

|
Στις επόμενες εβδομάδες η μήτρα επανέρχεται στην ίδια κατάσταση πριν από την κύηση. Ωστόσο το συνολικό μέγεθος της μήτρας παραμένει λίγο μεγαλύτερο σε σχέση με πριν. Το ενδομήτριο αναγεννιέται γρήγορα και στην 7η μέρα φαίνονται ήδη οι ενδομητρικοί αδένες. Ο όγκος των κολπικών εκκρίσεων ελαττώνεται ραγδαία. Γίνονται συσπάσεις στο μυομήτριο γνωστές ως υστερόπονοι και έχουν ως αποτέλεσμα την αιμόσταση. Σταδιακά τα λόχια από κόκκινο χρώμα αλλάζουν σε καφέ-κόκκινο με μια πιο υδαρή σύσταση. Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων τα λόχια μειώνονται σε ποσότητα και καταλήγουν σε κίτρινο χρώμα. Τα λόχια διαρκούν περίπου 5 εβδομάδες. 15 % των γυναικών συνεχίζουν και έχουν λόχια στις 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Τράχηλος: Ο τράχηλος επανέρχεται στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας ο τράχηλος κλείνει έτσι ώστε να μην μπορεί να εισαχθεί εύκολα ένα δάχτυλο.
Κόλπος: Ο κόλπος επίσης υποχωρεί αλλά δεν επανέρχεται ακριβώς στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση. Το κολπικό επιθήλιο εμφανίζεται ατροφικό. Η αποκατάσταση γίνεται στις 6-10 εβδομάδες. Ωστόσο, στις θηλάζουσες μητέρες θα καθυστερήσει η αποκατάσταση λόγω μειωμένων επιπέδων στα οιστρογόνα.
Περίνεο: Το περίνεο τεντώνεται και τραυματίζεται, μερικές φορές μπορεί να γίνει κάποια ρήξη κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το πρησμένο και διεσταλμένο αιδοίο υποχωρεί γρήγορα στις 1-2 εβδομάδες. Ο μυϊκός τόνος επανέρχεται περίπου στις 6 εβδομάδες.
Ωοθήκες: Η επαναλειτουργία των ωοθηκών είναι μεταβλητή και εξαρτάται από το εάν η μητέρα θηλάζει ή όχι. Μια γυναίκα η οποία θηλάζει έχει μεγαλύτερο διάστημα σε αμηνόρροια και ανωορρηξία. Σε μια μητέρα η οποία δεν θηλάζει μπορεί να παράγει ωάρια 27 μέρες περίπου μετά τον τοκετό. Πολλές γυναίκες έχουν περίοδο στις 12 εβδομάδες. Ο μέσος χρόνος πρώτης έμμηνου ρήσης είναι 7-9 εβδομάδες. Σε μια μητέρα που θηλάζει η επανέναρξη της εμμήνου ρήσης διαφοροποιείται και εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων : α) πόσο και πόσο συχνά θηλάζει το μωρό, β) εάν υπάρχει συμπλήρωμα (ξένο γάλα). Η καταστολή στην ωορρηξία οφείλεται στην δράση της ορμόνης προλακτίνης. Μισές από ¾ των γυναικών που θηλάζουν έχουν περίοδο 36 εβδομάδες μετά από το τοκετό.
Μαστοί: Οι αλλαγές στους μαστούς παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αμέσως με την έξοδο του πλακούντα πέφτουν τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων και με τη συνεχόμενη παραγωγή προλακτίνης ‘’εγκαθίσταται’’ η γαλουχία. Εάν η μητέρα δεν θηλάζει τα επίπεδα της προλακτίνης επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε 2-3 εβδομάδες.
Ψυχολογία: Η ψυχολογία της γυναίκας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο μετά τη γέννηση του μωρού. Καθώς προστίθενται καινούριες υποχρεώσεις, η ζωή αλλάζει ριζικά με τον ερχομό μιας καινούριας ζωής. Με την απότομη πτώση των οιστρογόνων με την αποβολή του πλακούντα αμέσως μετά τον τοκετό, πολλές μητέρες σε ποσοστό 25%-85% θα εμφανίσουν μια αλλαγή διάθεσης ή μελαγχολίας στις επόμενες μέρες, πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό. Ωστόσο πρέπει να δοθεί προσοχή εάν υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης. Σε προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης ένα 7-17% θα εμφανίσει πιο έντονα συμπτώματα όπως μόνιμα κακή διάθεση, συνεχόμενο αίσθημα εξάντλησης, μειωμένη όρεξη για φαγητό, συνεχόμενη απελπισία. Η ψύχωση της λοχείας είναι σε βεβαρημένο ιστορικό και εμφανίζεται πολύ πιο σπάνια σε ποσοστό 0.2%. Στο 3ο εικοσιτετράωρο περίπου μετά τη γέννα οι περισσότερες μητέρες παρουσιάζουν μια μικρή αλλαγή στη διάθεση πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό.
© Επιμέλεια ύλης : Αλίσια Δούρου, Μαία 
|