Σάββατο
03 Ιουνίου
2023

Doctor Vasiliadis

10+1 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

© Επιμέλεια ύλης : Αλίσια Δούρου, Μαία facebook.png

10 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ

♦ Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στην υγεία των βρεφών
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική διατροφή για τα νεογέννητα και τα βρέφη. Είναι ασφαλές και περιέχει αντισώματα τα οποία προστατεύουν από κοινές παιδικές ασθένειες όπως η πνευμονίες και οι διάρροιες , οι οποίες θεωρούνται ως οι δυο κύριες αιτίες αυξημένης θνησιμότητας παγκοσμίως.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού μακροπρόθεσμα
Ο μητρικός θηλασμός συμβάλει σε μια διαρκώς καλή υγεία. Οι έφηβοι ή οι ενήλικες οι οποίοι είχαν θηλάσει ως βρέφη είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ νοημοσύνης, όπως επίσης είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Τα οφέλη μητρικού θηλασμού στις μητέρες
Η μέθοδος αποκλειστικού μητρικού θηλασμού συνδέεται με μια φυσική ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΣΦΑΛΗ μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων . Μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο μαστού και ωοθηκών. Βοηθά τις γυναίκες να επανέλθουν πιο γρήγορα στο προ-εγκυμοσύνης βάρος.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα ο Π.Ο.Υ .συστήνει αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής. Στους 6 μήνες ζωής εισάγονται στέρεες τροφές όπως πουρέ φρούτων & λαχανικών για να συμπληρώσει το θηλασμό για 2 χρόνια ή και περισσότερο. Ο θηλασμός ξεκινάει μέσα στη μια ώρα από την ώρα γέννησης και το παιδί τρώει όσο συχνά θέλει. Καλό είναι να αποφεύγονται οι πιπίλες.

Γιατί όχι φόρμουλα (ξένο γάλα);
Η φόρμουλα δεν περιέχει αντισώματα τα οποία ανευρίσκονται στο μητρικό γάλα. Σε περιπτώσεις όπου τα παρασκευάσματα για βρέφη δεν προετοιμάζονται σωστά, υπάρχουν κίνδυνοι που προκύπτουν από τη χρήση μη ασφαλούς νερού και μη αποστειρωμένου εξοπλισμού. Υποσιτισμός μπορεί να προκληθεί από υπερβολική αραίωση της φόρμουλας. Εάν γίνονται συχνοί θηλασμοί, το στήθος εφοδιάζεται και πάλι με γάλα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται παράλληλα φόρμουλα και γίνει ξαφνικά μη διαθέσιμη, η επιστροφή στο θηλασμό ,μπορεί να μην είναι εφικτή λόγω της αρκετά μειωμένης παραγωγής γάλακτος.

AIDS και θηλασμός
Μια μολυσμένη μητέρα μπορεί να μεταδώσει την μόλυνση στο βρέφος της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού. Αντιρετροϊκά (ARV) φάρμακα τα οποία χορηγούνται είτε στη μητέρα είτε στο εκτεθειμένο -AIDS –βρέφος, μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης. Ο συνδυασμός θηλασμού και αντιρετροϊκών φαρμάκων έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά τη βρεφική επιβίωση όσο παραμένουν τα βρέφη μη μολυσμένα από AIDS. Ο Π.Ο.Υ. συνιστά ότι όταν οροθετικές μητέρες θηλάζουν, θα πρέπει να λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα και να ακολουθούν οδηγίες της Π.Ο.Υ. για τη διατροφή των νεογνών.

Η υποστήριξη για τις μητέρες είναι απαραίτητη
Ο θηλασμός πρέπει να διδάσκεται διότι πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αρχή. Ενδεικτικά, πολύ κοινές ανησυχίες και εμπόδια είναι ο έντονος πόνος στις θηλές, εάν επαρκεί το γάλα για το βρέφος. Εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό με εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας προσφέρονται σε νέες μητέρες προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά του θηλασμού. Τα baby friendly νοσοκομεία υπάρχουν σε 152 χώρες χάρη στην πρωτοβουλία baby friendly του Π.Ο.Υ & της unicef.

Εργασία και θηλασμός
Πολλές μητέρες οι οποίες επιστρέφουν στην εργασία εγκαταλείπουν τον θηλασμό κατά ένα μέρος ή εξολοκλήρου επειδή δεν έχουν χρόνο, ή μέρος να θηλάσουν ή να αποθηκεύσουν το γάλα τους. Οι μητέρες χρειάζονται ένα ασφαλές, καθαρό και προσωπικό χώρο μέσα ή κοντά στο χώρο εργασίας προκειμένου να συνεχίσουν τον θηλασμό.

Ρύθμιση σχετικά με τα υποκατάστατα γάλακτος (φόρμουλα)
Το 1981 εγκρίθηκε ένας διεθνής κώδικας σχετικά με το εμπόριο υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ο οποίος απευθύνει έκκληση για: όλες οι ετικέτες από τις φόρμουλες να αναφέρουν τα οφέλη του θηλασμού και τους κινδύνους για την υγεία σχετικά με τα υποκατάστατα. Να μην γίνεται προώθηση των υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος . Κανένα δωρεάν δείγμα υποκατάστατων να μην δίνετε σε έγκυες ή μητέρες ή σε οικογένειές τους. Ή καμία δωρεάν διανομή σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Επόμενο βήμα προσαρμογή σε στέρεες τροφές
Προκειμένου το βρέφος να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των 6 μηνών θα πρέπει να εισαχθούν πολτοποιημένες στέρεες τροφές ως συμπλήρωμα με τη ταυτόχρονη συνέχιση του θηλασμού. Τα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για τα μωρά μπορεί να είναι ειδικά παρασκευασμένα ή τροποποιημένα ανάλογα από τα οικογενειακά γεύματα. Ο Π.Ο.Υ επισημαίνει ότι ο θηλασμός δεν πρέπει να μειωθεί με την έναρξη των στέρεων τροφών. Η τροφή να είναι καθαρή ασφαλής και διαθέσιμη, να δίνεται με κουτάλι ή κύπελλο. Απαιτείται επίσης άφθονος χρόνος για τα μικρά παιδιά να κάνουν τη μετάβαση στις στέρεες τροφές.

 

+1 ΟΦΕΛΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PEDIATRICS

Αυξημένα ποσοστά θηλασμού δείχνουν να μειώνουν τις βρεφικές ασθένειες σε κοινοτικό επίπεδο σύμφωνα με έρευνα

Ο στόχος της έρευνας που έγινε από τους Anne L. Wright και συν. το 1998 (²) ήταν να διερευνηθούν τα ποσοστά στις βρεφικές ασθένειες σε κοινοτικό επίπεδο, μετά από ένα επιτυχημένο πρόγραμμα προώθησης μητρικού θηλασμού.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα ήταν η αξιολόγηση των ιατρικών φακέλων όλων των βρεφών στην κοινότητα Navajo  α) ένα χρόνο πριν από το πρόγραμμα προώθησης μητρικού θηλασμού (n=977) και β) κατά τη διάρκεια της παρεμβάσεως (n=858). Οι αλλαγές οι οποίες παρουσιάστηκαν μετά την παρέμβαση αφορούσαν τα παρακάτω:

Ποσοστά γυναικών που θηλάζουν και/ή θηλάζουν αποκλειστικά

√ Συχνότητα εμφάνισης κοινών βρεφικών ασθενειών στον πρώτο χρόνο ζωής

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ποσοστό των γυναικών οι οποίες θήλαζαν αποκλειστικά για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, αυξήθηκε από 16.4% σε 54.6% μετά την παρέμβαση. Ενώ το ποσοστό των παιδιών τα οποία εμφάνιζαν πνευμονία και γαστρεντερίτιδα μειώθηκε από 32.2% σε 14.6% αντίστοιχα μετά την παρέμβαση. Στην ομάδα ‘’διατροφής’’ συγκεκριμένα ποσοστά αυτών των ασθενειών παρέμειναν αμετάβλητα υποδηλώνοντας ότι η μείωση που παρατηρήθηκε οφείλεται στο αυξημένο ποσοστό βρεφών τα οποία θηλάζουν. Ωστόσο τα ποσοστά της λαρυγγίτιδας και βρογχιολίτιδας αυξήθηκαν μεταξύ των βρεφών τα οποία σιτίστηκαν με φόρμουλα (έτοιμο γάλα) από τη γέννησή τους. Με αυτό το γεγονός υποδεικνύεται μια ιογενής επιδημία η οποία περιορίζεται στα βρέφη τα οποία δεν έχουν θηλάσει αποκλειστικά. Μετά την παρέμβαση η σήψη μειώθηκε και στις 2 ομάδες (μητρικού θηλασμού & διατροφή με φόρμουλα) γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι άλλοι παράγοντες επηρέασαν την εξέλιξη της ασθένειας αυτής.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι αυξημένα ποσοστά βρεφών τα οποία θήλασαν αποκλειστικά φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση των παιδικών ασθενειών σε κοινοτικό επίπεδο.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :


1)
WHO FACT FILE  10 facts on breastfeeding
www.who.int/features/factfiles/breastfeeding

2) Pediatrics Vol. 101 No. 5 May 1, 1998 pp. 837 -844
Increasing Breastfeeding Rates to Reduce Infant Illness at the Community Level
Anne L. Wright, Mark Bauer,, Audrey Naylor, Emily Sutcliffe, Larry Clark


© Επιμέλεια ύλης : Αλίσια Δούρου, Μαία facebook.png