ΣΥΧΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ
© Επιμέλεια ύλης : Αλίσια Δούρου, Μαία
ΕΠΙΠΕΔΕΣ ΘΗΛΕΣ: Οι επίπεδες θηλές όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας παραμένουν επίπεδες. Ωστόσο, εάν δεχτούν κάποιο εξωτερικό ερέθισμα μια πίεση δηλαδή στη θηλαία άλω, (το σκουρόχρωμο σημείο γύρω από τη θηλή) βγαίνουν προς τα έξω. Ενώ οι εισέχουσες θηλές δεν αντιδράνε σε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα και παραμένουν προς τα μέσα.
Ενδεικτικοί τρόποι αντιμετώπισης:
Στο εμπόριο υπάρχουν οι ονομαζόμενες πλαστικές ασπίδες. 2 μήνες περίπου πριν γεννήσετε φοράτε τις πλαστικές ασπίδες κάτω από τον στηθόδεσμο. Διαφορετικά οι επίπεδες θηλές μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλή τριβή της θηλής ακριβώς πριν από τον θηλασμό. Με εφαρμογή πάγου λίγο ακριβώς πριν από τον θηλασμό. ‘Η με τη χρήση μιας σύριγγας 20 cc. Αφαιρείτε την βελόνα. Κόβετε το σημείο όπου βρίσκεται το λεπτό στόμιο. Το έμβολο τοποθετείτε από την κομμένη πλευρά, η λεία επιφάνεια ακουμπάει στη βάση της θηλής και η θηλή να βρίσκεται στο κέντρο. Τραβάτε αργά το έμβολο μέχρι να αισθανθείτε ελαφρύ πόνο. Μένετε σε αυτό το σημείο για 30’’ περίπου. Εάν ωστόσο οι θηλές είναι εισέχουσες και δεν υπάρχει τρόπος διόρθωσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις θηλές σιλικόνης. Στην ουσία οι θηλές αυτές είναι μια μεμβράνη από σιλικόνη σε σχήμα θηλής. Σημείο προσοχής: η χρήση ψευδοθηλών πρέπει να γίνεται με γνώση και σε περιπτώσεις όπου έχουν αποτύχει άλλες μέθοδοι. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τη μαία σας για να σας καθοδηγήσει.
Οι επίπεδες ή οι εισέχουσες θηλές δεν αποτελούν αιτία μη θηλασμού.
ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΘΗΛΕΣ Ή ΡΑΓΑΔΕΣ:
Στο αρχικό διάστημα του θηλασμού οι θηλές είναι αρκετά ευαίσθητες.
Η αίσθηση αυτή αρχικά είναι φυσιολογική. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα οι θηλές να ματώσουν και να δημιουργηθούν πληγές.
Ενδεικτικοί τρόποι πρόληψης: Διατηρήστε σωστή στάση κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το μωρό το φέρνετε εσείς στο ύψος που θέλετε (ρυθμίζετε το χέρι σας έτσι ώστε να φέρετε το μωρό να βρίσκετε στο ύψος της θηλής). Σωστή τεχνική θηλασμού : Το στόμα του μωρού να ανοίγει καλά ώστε να αγκαλιάζει τη θηλή και τη θηλαία άλω (σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή). Τελειώνετε τον θηλασμό πάντα με τον σωστό τρόπο. Βγάζετε ήπια το μωρό από το στήθος σας βάζοντας το μικρό σας δάχτυλο να γλιστρήσει στο στόμα του. Για ενυδάτωση και πρόληψη από τις πληγές, μόλις τελειώσει ο θηλασμός βγάλτε με το χέρι λίγο γάλα από το στήθος και απλώστε το πάνω στη θηλή και στη θηλαία άλω. Αφήστε το λίγο να στεγνώσει με τον αέρα πριν ξαναβάλετε τον στηθόδεσμο. Διαφορετικά χρησιμοποιείστε λανολίνη. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι, αντισηπτικά, οινόπνευμα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας προτείνουν. Ξεραίνουν την περιοχή και δημιουργούνται πιο εύκολα πληγές. Ενδιάμεσα στου θηλασμούς απλό πλύσιμο με σκέτο νερό αρκεί.
ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ, ΠΕΤΡΩΜΑ ΣΤΗΘΟΥΣ:
Την 1η εβδομάδα μετά τον τοκετό, όταν το πρωτόγαλα μετατρέπεται σε ώριμο γάλα, θα αισθάνεστε το στήθος σας βαρύ και γεμάτο. Το αίσθημα αυτό μειώνεται μετά από λίγες ημέρες. Επίσης υπάρχει πιθανότητα σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του στήθους να δημιουργηθεί κόμπος, ενώ το υπόλοιπο στήθος είναι μαλακό. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν ένας γαλακτοφόρος πόρος του αδένα του στήθους δεν λειτουργεί σωστά, με συνέπεια να μην αδειάζει ο λοβός ο οποίος παροχετεύει το γάλα.
Ενδεικτικοί τρόποι πρόληψης / αντιμετώπισης:
Συνεχίζετε τον θηλασμό ανά τακτά διαστήματα, περίπου 8-12 φορές το 24ωρο. Τοποθετήστε ζεστές κομπρέσες στο στήθος ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν από τον θηλασμό. Εάν χρειαστεί βγάλτε με το χέρι λίγο γάλα. Διαφορετικά εάν είναι η ώρα να ταΐσετε το μωρό σας κάντε πρώτα ένα μασάζ στο στήθος και τοποθετήστε μετά το μωρό για το γεύμα του. Μετά το θηλασμό τοποθετήστε κρύες κομπρέσες στο στήθος. ΠΡΟΣΟΧΗ Σε περίπτωση που το στήθος δεν παρουσιάζει καλυτέρευση μετά από 2 ημέρες περίπου ή εμφανιστεί πυρετός σε οποιαδήποτε φάση, ενημερώστε τον γιατρό ή τη μαία σας για συμβουλή.
ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ:
Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή του μαστού η οποία μπορεί να συνοδεύεται από μικροβιακή λοίμωξη. Εμφανίζεται με πυρετό > 38o C, ρίγος, πόνο στο στήθος, τοπική ερυθρότητα και θερμότητα. Μαστίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί εάν η μητέρα δεν θηλάζει αρκετά συχνά, παραλείπονται αρκετά γεύματα του μωρού και δεν αδειάζει το στήθος από το γάλα.
Ενδεικτικοί τρόποι αντιμετώπισης:
Για τρόπους αντιμετώπισης ζητήστε τη συμβουλή ειδικού. © Επιμέλεια ύλης : Αλίσια Δούρου, Μαία
|