© Υπό Δρ Θεοδώρου Ξεν. Βασιλειάδη, Μαιευτήρα-Γυναικολόγου Κολπική πλύση είναι η διαδικασία του εσωτερικού καθαρισμού του κόλπου της γυναίκας (ενδοκολπικός καθαρισμός) με τη χρήση ενός φιαλιδίου κολπικού υποκλυσμού και έγχυση υγρού διαλύματος ή νερού. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά από την γυναίκα για την προσωπική της υγιεινή, για την πρόληψη ή θεραπεία μιας μόλυνσης, για να καθαρίσει ο κόλπος, μετά την έμμηνο ρύση ή την σεξουαλική επαφή, καθώς και για την πρόληψη της σύλληψης. Για τουλάχιστον 100 χρόνια, υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τα οφέλη ή την βλαπτική δράση της κολπικής πλύσης. Αν και υπάρχει μια ευρεία συναίνεση ότι η πλύση θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει λιγότερη συμφωνία όσον αφορά την χρήση της κολπικής πλύσης για την υγιεινή και την ανακούφιση των συμπτωμάτων από την κολπίτιδα.
Η ενδοκολπική πλύση έχει συσχετισθεί βιβλιογραφικά στο παρελθόν με πολλές αρνητικές επιπτώσεις όπως, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η βακτηριδιακή κολπίτιδα, η φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, το χαμηλό βάρος γέννησης, τον πρόωρο τοκετό, μετάδοση του ιού ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, έκτοπη κύηση, επαναλαμβανόμενη κολπική καντιντίαση (μυκητίαση) και στειρότητα. Ωστόσο, στην βιβλιογραφία υπάρχουν αντίθετες και αλληλοσυγκρουόμενες μελέτες και η δύναμη της σύνδεσης των γεγονότων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των . Το πιθανό είναι ότι οι παράγοντες που συνεισφέρουν σε αυτές τις μελέτες είναι ποικίλοι και θολώνουν την αξιολόγηση των επιδημιολογικών συνεπειών της ενδοκολπικής πλύσης. Τα αποτελέσματα των μελετών έχουν δείξει ότι τα προϊόντα κολπικών πλύσεων που περιέχουν προϊόντα οξίνισης όπως οξικό οξύ (ξύδι), κιτρικό ή βενζοϊκό νάτριο, αφενός μεν δεν έχουν αρνητική επίδραση στην συγκέντρωση της κολπικής παρουσίας γαλακτοβάκιλων, αφετέρου δε αναστέλλουν σημαντικά και επιλεκτικά πολλαπλά κολπικά παθογόνα, ήτοι G. Vaginalis, Mycoplasma Hominis, U. Urealyticum, P. Tetradius, Group B streptococci και τα είδη μυκήτων Candida.(πηγή) Εμπειρικά, η άποψη που καταθέτουμε σε σχέση με από αυτά που προκύπτουν από την παρακολούθηση γυναικών επί 28 χρόνια είναι:
1. Υπάρχει ιδιαιτερότητα σε κάθε γυναίκα, όσον αφορά την καλή κολπική ισορροπία γαλακτοβάκιλου και κατά συνέπεια του προστατευτικού pH στον κόλπο.
2. Το υγιές περιβάλλον του κόλπου είναι δυσανάλογα συνδεδεμένο με την σεξουαλική δραστηριότητα και την «ορμονική» εποχή της ηλικίας της γυναίκας.
3. Η ευαισθησία στο περιβάλλον του κόλπου έγκειται στην επάρκεια των κολπικών υγρών που περιέχουν γλυκόζη και του πληθυσμού γαλακτοβάκιλου.
4. Σε αυτές που υπάρχει φυσιολογικό περιβάλλον κόλπου ΔΕΝ χρειάζεται κολπική πλύση. Αν γίνει πλύση θα υπάρξει επιδείνωση, όχι όφελος.
5. Στην ασυμπτωματική ήπια κολπίτιδα, ΝΑΙ, το όφελος της πλύσης στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος του κόλπου υπερτερεί από την χρήση αντιβιοτικών.
6. Η μοναδική χρήση κολπικής πλύσης που πρακτικά το έχουμε δει και βιβλιογραφικά έχει βρεθεί να ασκεί αντιβακτηριδιακή δράση χωρίς να καταστρέφει τον πληθυσμό γαλακτοβάκιλου είναι αυτά τα υγρά πλύσεων που περιέχουν προϊόντα οξίνισης όπως το οξικό οξύ (ξύδι), κιτρικό και βενζοϊκό νάτριο.
7. Η χρήση αντιβιοτικών στις ήπιες υποκλινικές βακτηριδιακές κολπίτιδες έχει περισσότερο κόστος παρά όφελος. Η χρήση αντιβιοτικών διαταράσσει επιπλέον την κολπική ισορροπία, γιατί τα αντιβιοτικά καταστρέφουν ταυτόχρονα και τον γαλακτοβάκιλο, με αποτέλεσμα μετά από την θεραπεία να μένει απροστάτευτος λόγω αύξησης του περιβάλλοντος του pH και συμβαίνει υποτροπή με ανάπτυξη βακτηριδίου που δεν εμπεριέχεται στο φάσμα κάλυψης του αντιβιοτικού που χρησιμοποιήθηκε. 8. Η προληπτική, αυτή που προκύπτει από αίσθημα καθαριότητας, κολπική πλύση ΔΕΝ έχει όφελος στην γυναίκα.
9. Ο ειδικός γιατρός και η πείρα του θα πρέπει να είναι ο οδηγός της γυναίκας στις κολπικές πλύσεις.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ : 1) Vaginal Douching: Evidence for Risks or Benefits to Women's Health 2) In vitro inhibition of commercial douche products against vaginal microflora.
|