© Υπό Δρ Θεοδώρου Ξεν. Βασιλειάδη, Μαιευτήρα Γυναικολόγου Αντισύλληψη είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί μια γυναίκα για να μη μείνει έγκυος στην περίπτωση που έχει ελεύθερη σεξουαλική επαφή με τον σύντροφο της. Η ανά τον κόσμο περισσότερο διαδεδομένη , μία από τις ασφαλέστερες μεθόδους αντισύλληψης, αλλά απλή και οικονομική μέθοδος είναι η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού.
Το αντισυλληπτικό χάπι περιέχει γυναικείες ορμόνες σε συνδυασμό, οιστρογόνο + προγεσταγόνο (προγεστερόνη), σε συνθετικές μορφές και με αυτό τον τρόπο αναστέλλει τον ενδογενή μηχανισμό παραγωγής ορμονών στον οργανισμό και κατά συνέπεια αναστέλλει την ωορρηξία. Ως συνέπεια της αναστολής της ωορρηξίας έχουμε την αντισύλληψη.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων μπορεί να είναι βλαπτικές για τον γυναικείο οργανισμό. Για να δείτε τις εξατομικευμένες συμβουλές χρήσης από τον σύμβουλο αντισυλληπτικού χαπιού για εσάς πατήστε εδώ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Πριν από την λήψη αντισυλληπτικών δισκίων θα πρέπει να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο που έχει ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟΥ με τον οποίο θα σας γίνουν μερικές ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας. Επίσης θα πρέπει να σας εξετάσει ο γυναικολόγος σας και εάν προτίθεστε να πάρετε αντισυλληπτικά δισκία για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρα των 2 έως 3 μηνών επιπρόσθετα συνιστάται ο παρακάτω έλεγχος προφίλ ασθενούς : Κακοήθεια μήτρας και / ή ωοθηκών Οι σχετικές αντενδείξεις λήψης που απαιτούν παρακολούθηση είναι : Ιστορικό οικογένειας σακχαρώδη διαβήτη, Ελαττωμένη ανοχή στη γλυκόζη Οι συνήθεις παρενέργεις είναι :
Αλλαγές στη διάθεση Οι ασυνήθεις παρενέργεις είναι : Θρομβοεμβολικό επεισόδιο (συχνότητα 30-40 στις 100000 γυαναικών / 4-πλάσιος κίνδυνος) Συνιστάται διακοπή λήψης όταν υπάρχει : Σοβαρός πόνος και/ή οίδημα στα πόδια ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΗΨΗΣ Επειδή η λήψη χαπιών διαφέρει με το είδος των φάσεων των ορμονών που περιέχουν τα εκάστοτε δισκία, για να δείτε τις επιμέρους οδηγίες λήψης για το κάθε είδος ιδιοσκευάσματος αντισυλληπτικού δισκίου πατήστε πάνω στο κατανομή αριθμού χαπιών στη δεξιά τελευταία στήλη του παρακάτω πίνακα που παρουσιάζει τα είδη των αντισυλληπτικών δισκίων. ↓
ΤΑ ΕΙΔΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ ΧΑΠΙΩΝ (Επικρατέστερα της Ελληνικής Αγοράς) :
Στην περίπτωση που ξεχάσετε την λήψη ενός αντισυλληπτικού δισκίου (χάπι) πέρα των 12 ωρών στη λήψη του, σε κάθε περίπτωση ενημερώστε τον γιατρό σας για συμβουλές, γιατί ανάλογα με την κατανομή των ορμονών στα δισκία υπάρχουν ποικίλλες περιπτώσεις κινδύνου σύλληψης. Στο παρακάτω πρωτόκολλο οδηγιών εμφανίζονται οι επιλογές για τα χαμηλών δόσεων αντισυλληπτικά που περιέχουν 21 ή 22 χάπια.
|